Modificările la Codul Electoral, care stabilesc criteriile pentru excluderea unor concurenți la alegeri, rămân în vigoare
Ultimele modificări ale Codului Electoral, care stabilesc criteriile pentru excluderea unor concurenți la alegeri, rămân în vigoare, după ce Curtea Constituțională a decis să sisteze examinarea unei cereri de anulare a legii. Demersul a fost depus de un grup de deputați independenți.
Pe 16 octombrie un grup de deputați ai fostului Partid Șor, scos în afara legii, au depus la Înalta Curte o sesizare prin care au cerut magistraților să verifice dacă modificările adoptate la Codul Electoral pe 4 octombrie se încadrează în albia constituționalității.
Trei zile mai târziu, Curtea a decis să sisteze examinarea cererii pentru că o eventuală declarare a neconstituționalității acestei Legi nu va avea niciun efect. Curtea a constatat că toate procedurile de desemnare și de înregistrare a candidaților au expirat. Prin urmare, concurenții electorali nu vor putea fi restabiliți în exercițiul dreptului de a candida la alegeri.
Amintim că în luna iunie a acestui an, Înalta Curte a declarat neconstituțional Partidul Șor, iar ulterior Parlamentul a votat modificări legislative care le interzic persoanelor din conducerea partidelor scoase în afara legii și celor care dețin funcții elective să candideze la alegeri pe un termen de 5 ani.
Pe 3 octombrie, în urma unei sesizări depuse de reprezentanții formațiunii scoase în afara legii, magistrații de la Înalta Curte au declarat neconstituțională această prevedere. Decizia a fost motivată prin faptul că nu au fost stabilite criteriile clare în privința celor care nu pot candida la alegeri. De asemenea, nu existau remedii judiciare de contestare.
A doua zi, Parlamentul s-a reunit într-o ședință de urgență și a adoptat noi modificări la Codul Electoral pentru a pune în acord legislația cu ultima decizie a Curții Constituționale. În principal au fost stabilite criteriile pentru concurenții care nu pot participa la alegeri. Este vorba de cei care au statut de inculpat, bănuit sau se regăsesc în listele cu sancțiuni.
Decretul privind promulgarea acestei legi a fost semnat pe 5 octombrie de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.