Social

În prima jumătate a anului au fost înregistrate câteva cazuri de exploatare în câmpul muncii din rândul refugiaților ucraineni

În prima jumătate a anului au fost înregistrate 8 cazuri de exploatare în câmpul muncii din rândul refugiaților ucraineni, a declarat la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova, Directoarea executivă a Centrului Internațional La Strada, Elena Botezatu. Potrivit acesteia, persoanele străine aflate în țara noastră sunt mai vulnerabile în fața acestor riscuri, neștiind la ce servicii să apeleze.

„O altă tendință pe care am remarcat-o din apelurile înregistrate la linia fierbinte indică vulnerabilitatea persoanelor străine pe teritoriul Republicii Moldova, vulnerabilitatea cetățenilor Ucrainei sau a altor state, care au fugit din calea războiului și care, ajungând în Republica Moldova, s-au confruntat cu diferite situații, cum ar fi ofertele de muncă unde trebuiau să presteze anumite servicii nefiind remunerați pentru aceasta”, a menționat Elena Botezatu.

Elena Botezatu a mai subliniat că majoritatea apelurilor la linia fierbinte se referă fie la căutarea unui loc de muncă, fie la exploatarea prin muncă. Adesea oamenii au o ofertă de angajare, dar ar vrea să știe dacă aceasta este legală sau nu, dacă nu se expun la anumite riscuri în cazul în care o acceptă. Totodată, la linia fierbinte pentru migrație sigură și antitrafic pot obține gratuit consiliere și persoanele supuse exploatării prin muncă.

În Republica Moldova se află peste o sută de mii de persoane refugiate din Ucraina, dintre care peste 45 de mii sunt minori.

Potrivit datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în primele 6 luni ale acestui an, în Republica Moldova, au fost identificate 143 de victime ale traficului de ființe umane. Dintre acestea, 72 de persoane au fost traficate în scopul exploatării prin muncă.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult