Doctorul familiei// Riscurile și prevenirea abceselor postinjecționale
Uneori starea de sănătate se deteriorează, iar atunci suntem nevoiți să mergem la spital pentru a beneficia de tratament sau încercăm să ne însănătoșim acasă. Injecțiile sunt adesea o modalitate eficientă de introducere a medicamentelor, dar trebuie să cunoaștem și riscurile acestora. Cu mai multe informații la temă urmează Pavel Cepraga.
Injectarea în mușchi a unui medicament este un obicei frecvent la noi în țară. Deși acest tip de injecție poate fi dureros, consecințele unei tehnici de efectuare slabe pot rezulta în formarea unui abces.
Abcesul este o colecție purulentă în regiunea de introducere a acului și se poate manifesta prin durere, febră, roșeață și modificarea consistenței țesuturilor.
Este mai frecvent la femei decât la bărbați, iar la cei cu vârsta de peste 50 de ani se întâlnește de circa două ori mai des decât la cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani.
Pacienții cu diabet zaharat sau cu deficiențe de imunitate sunt mai susceptibili la dezvoltarea unui abces postinjecțional. Principalul motiv pentru care apare abcesul postinjecțional este nerespectarea regulilor de dezinfectare în timpul injectării. Astfel, bacteriile de la suprafața pielii pot pătrunde în țesuturile pacientului prin mâinile nespălate ale personalului medical, prin seringi nesterile sau soluția injectată.
Cu toate acestea mai sunt câțiva factori de care ar trebui să ținem cont. La persoanele obeze acul poate să nu ajungă la țesutul muscular și crește riscul de abces. Locul injectării nu trebuie atins cu mâinile murdare, iar atunci când administrăm un medicament trebuie să ne asigurăm care este locul potrivit de introducere. De obicei, pe cutia preparatului este indicat că substanța poate fi administrată intravenos sau intramuscular, etc.
Consultați un medic dacă sunteți nevoit să vă faceți injecții desinestătător, la domiciliu, iar dacă sunteți internat într-un spital, asigurați-vă că asistentul medical a dezinfectat bine zona de introducere a preparatului. Sănătate vă doresc.