Exportul de struguri a crescut în acest an cu 40 la sută
Exportul de struguri de masă a crescut în acest an cu 40 la sută, a precizat la Radio Moldova, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean. Potrivit acestuia, în perioada iulie – octombrie, fermierii au reușit să exporte peste 26 de mii de tone de struguri comparativ cu 18 500 de tone față de aceeași perioadă a anului trecut.
În acest an se preconizează că vor fi exportate peste 100 de mii de tone de struguri, a declarat Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean la emisiunea ”Zi de Zi” de la postul nostru de radio. Potrivit acestuia, în 2023 s-a extins considerabil geografia exporturilor, livrările fiind efectuate în aproximativ 30 de țări ale lumii.
„Cele mai importante piețe de desfacere pentru strugurii de masă ar fi România. Aici vindem o mare cantitate și ca preț câștigăm bine. Mai avem Polonia, Federația Rusă, Belarus, Rusia, Kazahstan și din piețele așa mai exotice. Pot să vă zic că exportăm struguri de masă în Albania, în Austria, în Belgia, în Estonia, în Spania au fost exportați struguri în Irak în Italia. Și dacă anul trecut erau probleme logistice legate de containere, deci nu era posibil în general de găsit containere, anul acesta problema s-a soluționat și cumva producătorii au reluat exportul și pe piețele din Arabia Saudită, Irak”, a declarat Andrian Digolean.
Andrian Digolean a mai precizat că în acest an a crescut și prețul mediu pentru un kilogram de struguri. Astfel, dacă în 2022 un kilogram de struguri exportat costa 57 de cenți, anul acesta prețul este de 62 de cenți.
Amintim că, în luna iulie, Parlamentul European a prelungit cu încă un an exportul de prune, struguri și alte produse agricole moldovenești, fără taxe și restricții cantitative.
Precizăm că exporturile din Republica Moldova către Uniunea Europeană au crescut de la aproximativ 2 miliarde de dolari în 2021 până la 2,5 miliarde - în 2022.