Social

Doctorul familiei// Efectele trecerii la ora de iarnă asupra somnului și sănătății

Și în acest an trecerea la ora de iarnă nu este lipsită de atenția noastră. Acele ceasornicului se dau înapoi cu 60 de minute, iar efectele surplusului de somn se fac resimțite de către oameni, în special de către cei care au probleme de somn. Mai multe informații la subiect vă oferă Pavel Cepraga.

Schimbarea acelor ceasornicului cu 60 de minute este un fenomen deja înrădăcinat în Republica Moldova și dacă ora se modifică ușor, atunci ceasul nostru biologic are nevoie de timp pentru acomodare.

Ceasul biologic, în termeni științifici, face referință la ritmul circadian (ritmul de existență a organismului). Anume ritmul circadian ne face să dormim noaptea, să ne trezim dis de dimineață și să fim plini de energie în prima parte a zilei, iar după amiază mai leneși. Unele persoane, din contra, au mai multă forță sau inspirație pentru a munci noaptea… ceea ce de asemenea se datorează ritmului circadian individual.

Conform publicației britanice dailymail.co, modificarea timpului de somn interferează cu metabolismul, temperatura corpului și secreția de hormoni.

Russell Foster, profesor la Universitatea Oxford, expert în ritmuri circadiene, susține că ceasurile care se întorc fac ravagii cu aceste procese, ducând la perturbarea tiparului nostru de somn. Potrivit expertului, combinația dintre dereglarea de somn și o întrerupere a ritmului circadian poate declanșa un accident vascular cerebral.

În 2016, cercetătorii care au investigat legătura au descoperit o creștere cu 8% a internărilor în spitale pentru accident vascular cerebral în fereastra de două zile după ce ceasurile au trecut înapoi. Rezultatele studiului, în care au fost analizate peste 15.000 de persoane, au arătat, de asemenea, că riscul este mai mare pentru persoanele de peste 65 de ani.

Aveți grijă de sănătate și adresați-vă unui medic în cazul în care suspectați o afecțiune asociată cu dereglări de somn.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult