Social

Ofițerul de programe al Delegației UE, despre recensământul de probă și cel național: Datele sunt importante pentru alocarea fondurilor bugetare

Datele recensământului de probă al populației și locuințelor, dar și cele care urmează să fie colectate în recensământul național din 2024 vor fi utilizate de autoritățile centrale pentru a elabora politici publice în domeniile sănătății, educației, protecției sociale, reformei administrației locale, activităților de cercetare și administrative, a declarat astăzi ofițerul de programe al Delegației Uniunii Europene, Jan Demidovitš-Mekeläinen, în timpul unor discuții organizate de Biroul Național de Statistică.

Captură video
Sursa: Captură video

„Datele sunt importante pentru alocarea fondurilor bugetare exact acolo unde trebuie. Uniunea Europeană susține acest exercițiu, coordonează și susține împreună cu societatea civilă modalitatea prin care loc recensământul, să colectăm datele despre apartamente, despre populație. Una din condițiile preliminare pentru deschiderea negocierilor cu UE este un dialog cu administrația publică”, a declarat Jan Demidovitš-Mekeläinen.

Precizăm că recensământul de probă s-a desfășurat în perioada 28 august – 10 octombrie 2023 și reprezintă o etapă esențială în procesul de pregătire a recensământului național al populației și locuințelor, planificat pentru anul 2024, care se va desfășura cu susținerea financiară și tehnică a Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

Costul estimativ al recensământului de probă a fost de 5 milioane de lei, mijloacele financiare fiind oferite de partenerii externi.

Precizăm că Recensământul național, care se va desfășura în 2024, va avea un buget de aproximativ 330 de milioane de lei. Ultima dată, astfel de date statistice au fost colectate în anul 2014.

Citește mai mult