Fermierii mici pot solicita subvenții în avans până la 16 noiembrie
Fermierii micro și mici, dar și alte persoane, care desfășoară activități agricole pot depune dosarele la Agenția de Investiție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) până pe 16 noiembrie, pentru a primi subvenții, a anunțat astăzi ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la o conferință de presă. Până acum au fost depuse peste 580 de dosare pentru subvenții în avans și post investiții, a precizat directorului adjunct al AIPA, Diana Coșalîc.
Vladimir Bolea a precizat că pentru subvențiile în avans sunt eligibili fermierii micro și mici, dar și autoritățile publice locale. Potrivit oficialului, tinerii fermieri, femeile și fermierii gospodăriilor țărănești, vor primi subvenții de avans majorate cu până la 15 la sută.
„Se desfășoară apelul 1 de depunere a cererilor de subvenționare pentru forma de subvenționare în avans; pentru îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economiei rurale; dezvoltarea infrastructurii exploatațiilor agricole; diversificarea activităților economice rurale; stimularea producerii pe teren protejat; înființarea plantațiilor de arbuști fructiferi, aromatici, medicinale și condimentare; modernizarea exploatațiilor zootehnice; transferul de cunoștințe, inovare și formare”, a spus Vladimir Bolea.
Vladimir Bolea a mai precizat că, în perioada menționată mai sus, AIPA va recepționa și cererile pentru subvențiile post investiții, de care pot beneficia toate categoriile de subiecți.
Până acum, au fost depuse 581 de cereri pentru subvenții, post-investiții și 8 dosare pentru cele în avans, a menționat directorul adjunct al AIPA, Diana Coșalîc. Aceasta a precizat că ministerul de resort a aprobat modelul simplificat al proiectului investițional pentru ca agricultorii să poată accesa mai ușor subvenții de până la 100.000 de lei.
„Luând în considerare că în anul 2023 s-a venit cu o politică nouă de subvenționare și acestea sunt depuse în baza de apeluri, în cazul în care nu se reușește obținerea unui act ce confirmă dezvoltarea proiectului investițional, AIPA sugerează ca dosarele de subvenționare să fie depuse la oficiul teritorial al Agenției, chiar dacă acesta lipsește sau nu a reușit să-l obțină de la altă entitate”, a afirmat Diana Coșalîc.
Precizăm că în acest an, fondul de subvenționare are în total un buget de 1,8 miliarde de lei.