Experții media și avocatul Poporului cer autorităților să comunice argumentele și probele ce au stat la baza deciziei CSE privind suspendarea licențelor celor 6 posturi TV
Faptul că încă 6 posturi TV au rămas fără licență pentru perioada Stării de Urgență este calificat de parlamentarii din opoziție drept un abuz din partea guvernării. Însă, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate afirmă că aceste măsuri erau necesare. Atât experții media, cât și avocatul Poporului cer autorităților să comunice argumentele și probele ce au stat la baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.
Comisia pentru Situații Excepționale trebuie să rezolve alte probleme din țară și nu să suspende licențele unor posturi de televiziune, a declarat la Radio Moldova deputat Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi.
„Noi menționăm mereu că prin faptul că Parlamentul permanent prelungește această situație excepțională în Republica Moldova, este o încălcare gravă a drepturilor omului și de fapt este un mecanism de abuz prin care ei sistează televiziunile, ei își permit să adopte unele acte care sunt contrare legislații în vigoare. Noi avem Consiliul Audiovizualului care are toate împuternicirile, dacă se constată că unele surse media au încălcat. Puteau să meargă pe toate etapele până la retragere licențe. Nu trebuie să se ocupe cu aceaste lucruri Comisie pentru Situații Excepționale”, a declarat Adrian Lebedinschi.
Serviciul de Informații și Securitate nu a făcut altceva decât să protejeze spațiul informațional din Republica Moldova și să contracareze anumite acțiuni care vin să deturneze parcursul European al țării noastre, a subliniat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Marcela Adam.
„În opinia mea, aceste informații care au fost prezentate au temei pentru a înainta Comisiei de situații Excepționale solicitarea de a suspenda aceste posturi și site-uri, întrucât noi ne aflăm într-o perioadă de război hibrid pe care Federația Rusă o duce asupra Republicii Moldova și aceasta este în mod special reprezentat în spațiul online și în spațiul mass-medii din Republica Moldova”, a precizat Marcela Adam.
ONG-urile de media și-au exprimat îngrijorarea în raport cu perpetuarea practicilor de suspendare a licențelor posturilor de televiziune, a precizat directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi. Potrivit expertului, există necesitatea de a implementa măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a statului, însă cele cu caracter restrictiv trebuie să fie argumentate.
„Orice stat trebuie să aibă destule capacități și voință politică ca să-și securizeze spațiul. Noi nu am fost niciodată auziți de autorități când spuneam că trebuie să ne îngrijim de spațiul informațional pentru că prin mass-media vine o parte mare a mesajelor în mintea omului. De ce trebuia de la bun început ne îngrijim de acest spațiu? Pentru că la propaganda nocivă, la manipulare suntem expuși toți”, punctează Ion Bunduchi.
Totodată, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, este îngrijorat de suspendarea licențelor celor 6 posturi TV și blocarea unor web-siteuri precizând că implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar în condițiile respectării standardelor internaționale, fără a prejudicia libertatea presei. În acest sens, Ombudsmanul solicită Comisiei pentru Situații Excepționale, Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate să ofere informații suplimentare și complexe care ar justifica aceste măsuri.
Amintim că, mai multe posturi TV au rămas, ieri, fără licență pentru perioada Stării de Urgență. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate.