Fermierii ar putea organiza proteste săptămâna viitoare în toată țara, dacă nu vor avea o discuție cu Dorin Recean
Agricultorii solicită de la autorități să introducă moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024. Totodată, aceștia cer interzicerea importului de cereale și oleaginoase din Ucraina, până la 31 martie anul viitor, aplicarea plății directe la hectar din fondul de subvenționare și majorarea acestui fond cu sprijinul partenerilor externi până la 3 miliarde de lei, a declarat astăzi pentru Radio Moldova reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari. Deocamdată Guvernul nu a reacționat.
La ședința comună a Consiliilor Federației Naționale a Fermierilor din Moldova și Asociației Forța Fermierilor, mulți agricultori s-au plâns că riscă să falimenteze din cauza creditelor bancare și a secetei, a precizat reprezentantul Asociației, Alexandr Slusari.
„Noi solicităm să fie soluționată problema falimentării a mii de fermieri. Intenționăm să ne întâlnim în această săptămână cu premierul Dorin Recean. Azi a fost ședința comună a Consiliilor Federației Naționale a Fermierilor din Moldova și Asociației Forța Fermierilor. A fost discutată situația catastrofală din domeniul agricol, au participat reprezentanți din majoritatea raioanelor. Situația este critică în regiunea de Sud a țării. Cei mai afectați sunt agricultorii din raioanele Cahul, Cantemir, Leova, Găgăuzia”.
Contactat telefonic de reporterii Radio Moldova, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că nu comentează acest subiect, iar reprezentanții Executivului vor veni ulterior cu o reacție.
Amintim că, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban a precizat că în 2023 fondul de subvenționare a agricultorilor s-a majorat de la un miliard 500 de milioane de lei la un miliard 900 de milioane de lei.