BNS: În acest an recolta de cereale a fost de peste 1,8 milioane de tone, cu 76% mai mult față de perioada similară a anului 2022
În acest an recolta de cereale și leguminoase în Republica Moldova a fost de peste 1,8 milioane de tone, cu 76% mai mult față de perioada similară a anului 2022, anunță Biroului Național de Statistică. Totodată în această perioadă este pe final semănatul culturilor de toamnă. Specialiștii în domeniu spun că temperaturile neobișnuit de ridicate pot afecta roada de anul viitor și trebuie întreprinse măsuri inovative pentru a face față schimbărilor climatice.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în acest an au fost recoltate peste 1,5 milioane de tone de grâu, cu 77% mai mult în comparație cu anul trecut. De asemenea a crescut cu 80 la sută față de 2022 și recolta de orz, care a constituit 238 de mii de tone.
Agricultorii din țară încheie campania de semănat a cerealelor de toamnă, a declarat pentru Radio Moldova directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Boris Boincean. Potrivit acestuia, precipitațiile din ultima perioadă au dat speranțe agricultorilor care așteaptă o roadă bună.
„Noi suntem practic la sfârșitul termenului optim de însămânțare a culturilor de toamnă. Pericolul provocărilor la semințe este atunci când rezervi de umiditate în sol este limitată, cad precipitații de vreo 3-5 milimetri. Acum temperaturi s-au redus și gospodăriile agricol pot însămânța culturile cu încredere”, a punctat Boris Boincean.
Fermierii, dar și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare ar trebui să adopte mai multe măsuri inovative pentru a face față schimbărilor climatice, a precizat expertul în probleme de mediu, Vladimir Garaba.
„În agricultură trebuie să dezvoltăm, lărgim sistemele de irigare, și anume acele sisteme de irigare care economisesc apa, fiindcă poziția noastră este că nu trebuie să folosim apa din râurile din Moldova doar din Nistru și Prut care nu este suficient apă. De asemenea trebuie folosite soiuri noi, culturi agricole care sunt rezistente la secete cu ar fi sorgul, dar și altele. Totodată să utilizăm noi tehnologii care nu permit să fie evaporat apa din sol”, a declarat Vladimir Garaba.
Amintim că, anul trecut sectorul agricol a fost afectat de secetă, dar și de războiul din Ucraina. În Republica Moldova, anual, grâul este semănat pe o suprafață de aproximativ 350 de mii de hectare. Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, recolta anului 2022 a fost una mai mică în comparație cu anul 2021. Astfel, recolta de grâu a constituit circa 828 de mii de tone sau cu 47% mai puțin.