Social

Studiu: Autoritățile reacționează insuficient la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție

Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție, precum și elucidarea până la capăt a cauzelor lasă de dorit, au constatat mai mulți experți media la un eveniment de prezentare a unui studiu în acest sens. Astfel, potrivit cercetării, instituțiile de drept au reacționat la 22 de cazuri dintre cele 38 de investigații jurnalistice. În doar două cazuri au fost aplicate sancțiuni.

Potrivit studiului prezentat de Asociația Presei Independente, Transparency International Moldova și Centrul de Investigații Jurnalistice, din 38 de materiale de investigație selectate în perioada 1 ianuarie 2021 – 30 iunie 2023, instituțiile publice vizate au reacționat în 22 de cazuri, prin controale sau anchete interne. Totodată, jumătate dintre acestea, s-au soldat cu refuzul sau sistarea examinării.

Directorul Executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a precizat că, de cele mai multe ori, persoanele vizate în investigațiile jurnalistice nu sunt sancționate și a chemat spre o cooperare mai strânsă între autorități și jurnaliștii de investigație.

„Rezultatele nu sunt tocmai ok, pentru că finalitatea lipsește de foarte multe ori. Persoanele vizate în investigațiile jurnalistice, repet, bine documentate, nu au fost sancționate de cele mai multe ori, sau sancțiunile sunt modice, și pentru că există în continuare o problemă de înțelegere și comunicare pe de o parte între jurnaliștii buni de investigație și instituțiile de drept, și aici este teren de muncă pentru ambele tabere, sunt convins”, a concluzionat Petru Macovei.

De cealaltă parte, reprezentanții instituțiilor de drept au subliniat că multe cazuri nu au fost examinate din cauza deficitului de angajați. Inspectorul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate, Alina Munteanu, a menționat că refuzurile sunt motivate de modificările din legislației, dar și a unor prevederi care se contrazic.

„În anul 2021, în luna octombrie, s-a modificat legea, iar inspectorii de integritate nu sunt în drept de a efectua verificări pentru conflictele vechi. Dacă anterior noi verificam conflicte din 2012 și 2016, acum avem dreptul de a verifica doar conflictele a căror termen nu a trecut de 3 ani. La fel, modificarea legislativă, în special termenul pentru verificarea prealabilă, anterior inspectorii aveau la dispoziție doar 15 zile. În acest timp, ei nu reușeau să acumuleze material probator suficient, respectiv inițiau procedura de control și, în final, oricum încetau procedura”, a menționat Alina Munteanu.

De asemenea, s-a constat că unele instituții publice sunt limitate în a oferi informații despre persoanele vizate în procese sau dosare penale, iar altele au dat răspunsuri inexacte sau incomplete.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult