Externe

La începutul lunii noiembrie, depozitele de gaze naturale ale Uniunii Europene au ajuns aproape de capacitatea maximă

La începutul lunii noiembrie, depozitele de gaze naturale ale Uniunii Europene au ajuns aproape de capacitatea maximă. În aceste condiții, companiile energetice europene analizează posibilitatea ca Ucraina să devină o alternativă pentru stocarea acestora, totodată fiind căutate și alte alternative. Potrivit datelor organizației Gas Infrastructure Europe, cu sediul la Bruxelles, toate țările și-au îndeplinit obligația de a avea o rezervă de 90% din volumul depozitelor lor de gaze până la începutul lunii noiembrie, scrie Financial Times.

Depozitele subterane unde sunt stocate gazele naturale din Europa erau pline în proporție de peste 99%, cu o zi înainte de a expira termenul limită conform căruia toate țările trebuie să își asigure stocuri pentru iarnă înainte de începerea sezonului de încălzire. Potrivit unui regulament european adoptat anul trecut, ca instrument de reducere a dependenței energetice de Rusia, statele membre trebuie să garanteze o umplere de cel puțin 90% până la 1 noiembrie, când începe în mod tradițional sezonul de încălzire.

Potrivit datelor organizației Gas Infrastructure Europe, cu sediul la Bruxelles, toate țările și-au îndeplinit obligația de a avea o rezervă de 90% din volumul depozitelor lor de gaze până la începutul lunii noiembrie, scrie Financial Times. Din datele organizației rezultă că Letonia, are depozitele asigurate cu 95 la sută, în timp ce România și Portugalia raportează peste 100%.

Germania, care înainte de războiul din Ucraina era cel mai mare consumator de gaze naturale rusești, s-a aprovizionat în proporție de peste 99%.

Țările din blocul comunitar au stocat mai mult gaz, în acest an, față de estimările analiștilor după începutul războiului din Ucraina, datorită importurilor continue de gaze naturale lichefiate și a cererii reduse, scrie Financial Times.

Ucraina a apărut ca alternativă de stocare pentru că a oferit tarife mai mici de depozitare și scutiri de taxe vamale timp de trei ani, ceea ce permite reimportarea cu ușurință a gazului în Uniunea Europeană.

În același timp, depozitele din Ucraina sunt situate la adâncime în vestul țării, departe de linia frontului. Compania ucraineană Naftogaz a oferit partenerilor străini peste 10 miliarde de metri cubi pentru stocare, ceea ce înseamnă o treime din capacitatea Ucrainei. Alte țări plătesc, de asemenea, nave petroliere cu gaz lichefiat pentru a acționa ca depozite plutitoare în larg.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult