Republica Moldova mizează pe un aviz pozitiv din partea Comisiei Europene pe 8 noiembrie
Republica Moldova speră că la 8 noiembrie Comisia Europeană va da aviz pozitiv începerii negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană, a declarat pentru Radio Moldova purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov. Europarlamentarul Dacian Cioloș consideră că statul nostru a livrat rezultate bune în privința îndeplinirii recomandărilor primite odată cu obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la blocul comunitar. Cu detalii Anatol Caciuc.
Recomandarea Comisiei Europene, dacă va fi una pozitivă, ar însemna prima etapă pentru lansarea negocierilor de aderare. Aceasta va fi urmată de Avizul Consiliului European, care se va reuni la Bruxelles în perioada 14-15 decembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov.
Totodată, acesta a precizat că Guvernul a adoptat deja Planul Național de Acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027.
„Prim etapă în lansarea negocierilor este recomandarea care va avea loc pe 8 noiembrie. După aceasta, dacă vom avea recomandarea pozitivă, statele membre ale UE în perioada 14 -15 decembrie, în cadrul Consiliului European sa aprobe această recomandare prin votul lor. Atunci când avem votul pozitiv și unanim al statalelor membre vom putea vorbi despre lansarea propriu-zisă a negocierilor care sperăm că vor începe în primăvara anului 2024. Planul național de aderare este un plan foarte care va schimba și va deveni cartea de căpătâi pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE. Și este structurat pe toate cele 33 de capitole”, a menționat Igor Zaharov.
Amintim că, la 5 octombrie, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care recomandă începerea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană până la sfârșitul acestui an.
În context, europarlamentarul Dacian Cioloș a menționat pentru postul nostru de Radio că Republica Moldova este tot mai aproape de începerea negocierilor. Aceasta și datorită faptului că în ultimul timp a livrat rezultate bune în privința îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene.
„Această evaluare de etapă este un semn politic încurajator și sper ca asta să motiveze decidenții de la Chișinău să mențină ritmul reformelor, în așa fel, în cât să avem elementele necesare pentru o decizie de începere a negocierilor de aderare”, a afirmat Dacian Cioloș.
Și fostul negociator șef al României pentru aderare la Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș, a declarat pentru Radio Moldova că recomandarea Comisiei Europene ar fi una pozitivă și ar putea începe negocierile.
„Din ceea ce am observat eu, Republica Moldova a făcut pași importanți pentru obținerea acestor criterii de aderare în dezvoltarea internă în ceea ce privește partea instituțională organizatorică și politică, în ceea ce privește principiile economii de piață”, a conchis Vasile Pușcaș.
Precizăm că Planul Național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027, aprobat de Guvern la 27 octombrie, conține aproximativ 1200 de acțiuni concrete sau legi care urmează să fie puse în aplicare odată cu procesul de aderare la blocul comunitar.