Alegeri

Programele electorale pentru primarul general al Chișinăului ignoră problemele persoanelor cu dizabilități, arată un raport de monitorizare

În programele electorale ale candidaților la funcția de primar general al Municipiului Chișinău nu se regăsesc soluții pentru problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, se menționează în Raportul preliminar de monitorizare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie, realizat de Alianța INFONET. Totodată, se mai precizează că nu toate secțiile de votare sunt dotate cu rampe de acces și alte mijloace tehnice necesare persoanelor cu dizabilități.

Puțini dintre candidații la funcția de primar general al Municipiului Chișinău recunosc faptul că orașul, deocamdată, nu este suficient de prietenos persoanelor cu dizabilități. Doar 10 dintre cei 28 de concurenți electorali au inclus în programele lor electorale angajamente privind crearea unor spații fără bariere și soluții privind dificultățile cu care se confruntă aceste persoane, a menționat expertul INFONET, Andrei Brighidin.

„Doar două programe electorale reflectă un grad intermediar de incluziune a persoanelor cu dizabilități. Alte șase programe creionează un nivel incipient de incluziune, punând accent sau limitându-se la protecția socială și barierele de ordin infrastructural cu care se confruntă acest grup de persoane. Un număr semnificativ de concurenți electorali nu și-au publicat platformele electorale”, a menționat Andrei Brighidin.

Informația electorală pentru persoanele cu dizabilități este insuficientă, a declarat expertul de la INFONET, Ion Ciobanu. Potrivit acestuia, doar 19 dintre cei 37 de concurenți electorali au pagini web, alți opt și-au creat pagini doar pe Facebook, iar zece candidați lipsesc în totalitate din spațiul online.

„Din cei 19 concurenți electorali care au site-uri active, doar la cinci concurenți electorali am găsit informații mai bogate despre alegeri, la unii am găsit programul electoral, la alții am găsit mai multe știri și promisiuni electorale. La alți cinci concurenți electorali am găsit informații generale despre alegeri, alți nouă, nu găsit nici o informații legate de alegeri”, a conchis Ion Ciobanu.

Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în Republica Moldova există peste 160 de mii de persoane cu dizabilități, care reprezintă peste 6% din populație. Acestea își pot exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie în două moduri: cu prezență fizică sau pot solicita urna de vot mobilă acolo unde se vor afla în ziua alegerilor.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult