Compania Teleradio-Moldova a oferit dreptul la informare în limbile minorităților etnice, inclusiv în campania electorală
Compania Teleradio-Moldova a oferit dreptul la informare în limbile principalelor minorități etnice din Republica Moldova. Pe parcursul campaniei electorale și nu doar, posturile publice Radio Moldova și Moldova 1 au realizat emisiuni în limbile rusă, bulgară, ucraineană și romani.
Redacția Minorități Naționale în emisiunile sale radiofonice în limbile ucraineană, romani, bulgară și rusă au informat potențialii alegători despre deciziile aprobate de Comisia Electorala Centrală, afirmă șeful redacției Minorități Naționale Radio, Gheorghe Barbarov.
„Am informat despre numărul candidaților înregistrați pentru participarea în alegerile locale, numărul observatorilor naționali și internaționali, sancțiunile prevăzute pentru încălcările din partea concurenților electorali”, a declarat Gheorghe Barbarov.
Totodată, Redacția Actualități Radio a reflectat în buletinele de știri de limba rusă de la orele 14:00, 17:00 și 20:00 programele electorale ale candidaților la funcția de primar și a relatat despre deciziile Comisiei Electorale Centrale și Asociației Promo-LEX. Informațiile difuzate au vizat municipiile Chișinău și Bălți, dar și alte localități din țară.
Și postul public de televiziune Moldova 1 difuzează de luni până vineri la ora 17:00 buletin de știri în limba rusă și la fel au fost reflectate informațiile cu caracter electoral. În acest sens, a fost oferită posibilitatea tuturor să se exprime indiferent de limba vorbită și preferințele politice, a declarat redactorul-șef al Redacției de limba rusă de la Moldova 1, Daria Gvindjia.
„Sarcina televiziunii este, desigur, de a ajuta telespectatorii să înțeleagă, pentru că sunt mulți candidați. Am încercat să nu impunem nicio opinie, pur și simplu să ajutăm la furnizarea de informații despre candidați, să o facem echidistant și într-un mod echilibrat și mi se pare că ne-a reușit”, a menționat Daria Gvindjia.
Radio Moldova și Moldova1 vor informa publicul, inclusiv cel vorbitor de rusă, și în ziua alegerilor, în buletinele de știri, transmițând în direct principalele evenimente electorale, dar și în ediții speciale, după închiderea urnelor de vot.
Autor: Cristina Prisacari