Reuniunea „United4Moldova”. Maia Sandu: Noi am ales calea europeană și în curând statele UE vor avea de făcut o alegere
La Parlamentul Republicii Moldova se desfășoară, în premieră, reuniunea președinților Comisiilor pentru afaceri ale Uniunii Europene și ai Comisiilor pentru afaceri externe din țările Uniunii Europene. Evenimentul, cu genericul „United4Moldova”, are loc pe platforma Comisiei politică externă și integrare europeană.
Prezentă la inaugurarea reuniunii, președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova a ales integrarea europeană pentru a asigura pacea și stabilitatea țării.
„Astăzi, în Parlament, se află în jur de 80 de reprezentanți ai Parlamentelor statelor Uniunii Europene și ambasadori. Ei sunt aici pentru că noi, moldovenii, am făcut o alegere, am ales calea europeană și în curând statele UE vor avea și ele de făcut o alegere - acceptarea noastră ca potențiali membri ai familiei europene. Acum mi se pare firesc că discutăm despre negocieri, despre procesul de aderare la Uniunea Europeană, despre îndeplinirea angajamentelor față de Comisia Europeană, în Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu.
Prezența parlamentarilor țărilor membre ale UE este un semnal puternic că Republica Moldova are prieteni de nădejde și este o expresie clară a solidarității față de parcursul european al țării noastre, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în discursul său.
„Moldova se poate dezvolta doar într-o comunitate de țări libere și democratice, unde legile funcționează și sunt respectate, iar oamenii pot trăi liber și pașnic. De mai bine de doi ani lucrăm cot la cot pentru a construi o societate unită, o țară în care oamenii să trăiască bine, de care să fim mândri și care să fie respectată de toată lumea. Am pornit reformele în justiție, iar primele rezultate încep să apară. Am consolidat securitatea energetică, nu mai suntem dependenți de gazul de la Gazprom, suntem tot mai conectați la rețeaua europeană de energie. Continuăm să eliminăm birocrația și în același timp să digitalizăm economia”, a menționat Igor Grosu.
De la tribuna Parlamentului, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a declarat că Uniunea Europeană crede în viitorul european al Republicii Moldova și va sprijini eforturile sale pentru a depăși obstacolele care ar putea apărea în calea aderării la blocul comunitar.
„Cea mai bună cale de a evolua pe calea integrării europene este de a îndeplini toate cerințele și de a progresa în implementarea reformelor. De anul trecut, Republica Moldova a dat dovadă de un angajament puternic pentru îndeplinirea celor 9 recomandări stabilite de Comisia Europeană. Multe lucruri bune au fost făcute în acest sens în ciuda circumstanțelor dificile”, a declarat ambasadorul.
„A trecut aproximativ un an și jumătate de când Republica Moldova este țară candidat la UE. Acest statut a fost oferit pentru că Republica Moldova este o țară europeană care împărtășește valorile noastre comune: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, supremația legii și drepturile omului. Acest statul a fost oferit pentru că oamenii și guvernul Republicii Moldova au ales calea integrării europene și fac eforturi pentru a avansa. A fost acordat datorită progresului impresionant pe care țara l-a făcut într-o perioadă scurtă de timp. Uniunea Europeană crede cu tărie în viitorul european al Republicii Moldova și va susține eforturile ei de a depăși toate provocările care ar putea împiedica aspirațiile europene ale țării”.
În acest sens, Mazeiks a menționat că din anul 2021 până în prezent, UE a alocat țării noastre sprijin bugetar în valoare de peste 1,2 miliarde de euro. Totodată, în acest an, acest ajutor se ridică la 143 milioane de euro sub formă a suport bugetar și asistență macrofinanciară. Acești bani vor fi utilizați pentru acordarea ajutorului gospodăriilor vulnerabile și pentru alte necesități bugetare stringente.
„Progresele obținute sunt încurajatoare, unele chiar impresionante. Dar haideți să continuăm să lucrăm împreună pentru a atinge scopul nostru comun pentru o Moldovă europeană prosperă și democratică”, a mai spus Mazeiks.
Precizăm că parlamentari din diferite state membre ale UE, reprezentanți ai Parlamentului European și diplomați vor dezbate pe parcursul zilei subiectul perspectivei europene a țării noastre și cum pot fi sprijinite eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova. Oficialitățile vor prezenta situația din țara noastră, progresele înregistrate în procesul de aderare la blocul comunitar și provocările care urmează a fi depășite de țara noastră. La finalul discuțiilor va fi aprobată Rezoluția reuniunii.