Nicu Popescu pleacă la Bruxelles, în contextul în care Comisia Europeană va prezenta Raportul de Extindere
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, pleacă la Bruxelles, în contextul în care Comisia Europeană va prezenta Raportul de Extindere al Uniunii Europene.
„În premieră, acest raport va include o analiză a evoluțiilor din Republica Moldova și mizăm că vom obține recomandarea de începere a negocierilor de aderare. În cadrul vizitei, voi avea întrevederi bilaterale cu oficiali europeni cu care voi discuta avansarea procesului de aderare al țării noastre la Uniunea Europeană și despre progresele substanțiale pe care a reușit să le înregistreze țara noastră în ultimul un an și jumătate”, a scris ministrul pe o rețea de socializare.
Astăzi, 8 noiembrie, Comisia Europeană va publica Raportul de Extindere, care, pentru prima dată, va conține și evaluarea progreselor Republicii Moldova.
Raportul Comisiei este în mare parte pozitiv și încurajator, iar Chișinăul a făcut progrese în 6 din cele 9 domenii în care i s-a indicat ce se așteaptă de la o țară candidată, însă experții Comisiei de la Bruxelles au luat precauția de a-și acoperi concluziile pozitive prin această formulă repetitivă: Republica Moldova „prezintă un oarecare nivel de pregătire” (has some level of preparation), relatează de la Bruxelles corespondentul Radio Moldova, Dan Alexe.
Precizăm că Planul Național de acțiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027, aprobat de Guvern la 27 octombrie, conține aproximativ 1200 de acțiuni concrete sau legi care urmează să fie puse în aplicare odată cu procesul de aderare la blocul comunitar.
Miercuri după-amiază, membrii Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European (AFET) îl vor audia pe comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi cu privire la viitorul politicii de extindere a UE și la situația progreselor în țările din vizate de pachetul extindere.
De asemenea, Varhelyi va prezenta noul plan de creștere al Comisiei Europene, în valoare de 6 miliarde de euro, pentru Balcanii Occidentali. În așteptarea punerii în practică a reformelor legate de UE, planul este menit să ajute țările din această regiune să-și urmărească obiectivele de integrare europeană.