Corespondență Bruxelles // Republica Moldova este actualmente legată de Ucraina, din perspectiva europenilor
Republica Moldova este pe moment cu totul legată de Ucraina, din perspectiva europenilor, și nu se poate imagina că ar putea fi tratată separat. Și extinderile anterioare, în general, s-au făcut pe grupuri.
Este o întreagă strategie europeană aici și așa s-au făcut extinderile în trecut, pe grupuri. Este ceea ce e numit neoficial o tratare „la pachet”.
Ajunge să amintim acel „Big Bang” din 2004, când au fost primite deodată 10 țări, dintre care 8, în afară de insulele Malta și Cipru, erau țări foste comuniste și care cunoscuseră cu toatele până în 1989 numai regimuri autoritare.
Apoi, în 2007, au urmat România și Bulgaria, tot „la pachet”. Sigur, se poate invoca exemplul Croației, primită singură în 2013, însă asta s-a putut pentru că Croația era atunci singura țară din Balcani care avea statutul de candidat și care își dusese la capăt negocierile.
Mai concret: între momentul în care Croația a primit statutul de candidat și aderarea la Uniune s-a scurs 10 ani, iar negocierile propriu-zise au durat 6 ani. În cazul Republicii Moldova și al Ucrainei, procesul ar putea lua mult timp. Sigur, dacă negocierile încep în 2024 și durează doar 6 ani, ca în cazul încurajator al Croației, atunci nu este exclus ca ele să se încheie în 2030, cum cred cei mai optimiști.
Trebuie însă amintit că Croația nu avea teritorii ocupate de o putere ostilă, cum e cazul Chișinăului și al Kievului. Apoi, Croația ar fi putut teoretic adera chiar mai repede, însă negocierile ei au fost încetinite multă vreme de micuța sa vecină Slovenia, care, ca membru în UE, avea un mini-conflict cu Zagrebul în legătură cu delimitarea apelor teritoriale și bloca sistematic negocierile, până când a obținut satisfacție.
În schimb, Chișinăul nu va avea de negociat în unele capitole în care nu se încadrează, cum ar fi de pildă legislația europeană a pescuitului marin.
Autor: corespondentul Radio Moldova la Bruxelles, Dan Alexe