Social

Corespondență Bruxelles// Cine e omul de afaceri moldovean care a plănuit seria de graffiti antisemite din Paris

Un cuplu originar din Republica Moldova, aflat ilegal în Paris, a fost arestat în urmă cu câteva zile de poliția franceză, cei doi recunoscând că sunt autorii lanțului de graffiti antisemite din capitala Franței și că ei pictaseră pe foarte multe clădite„stele ale lui David”. Cotidianul francez Libération a anchetat, ajungând la sursă, la comanditarul acestor acțiuni de destabilizare. Este vorba de un „om de afaceri” tot din Republica Moldova, pe nume Anatoli Prizenko, care a spus cotidianului francez că întreaga operațiune avea ca scop «sprijinirea» evreilor și că el căuta astfel să “stârnească simpatie” pentru evrei.

Anchetatorii francezi privilegiază însă pista unei operațiuni rusești de destabilizare a societății franceze. Lucrul este satirizat și pe coperta ultimului număr al săptămânalului politico-satiric Charlie Hebdo.

Cele peste 200 de stele albastre ale lui David pictate pe ziduri pe străzile Parisului și prin suburbii la sfârșitul lunii octombrie ar fi, potrivit acestui cetățean moldovean, o acțiune „în sprijinul evreilor din Europa”.

Autorii acelor graffiti, cuplul arestat, în situație ilegală, au recunoscut că au acționat pentru remunerație, pentru bani, la solicitarea acestui Anatoli Prizenko, fost apropiat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Malversațiuni financiare și umbra Moscovei

Acest om de aproape cincizeci de ani (48 de ani) a fost un activist important în 2014 și 2015 al Mișcării Populare pentru Uniunea Vamală, o structură pro-rusă care a lucrat pentru ca Găgăuzia să adere la uniunea vamală a Uniunii Eurasiatice a lui Putin. Această „mișcare” a aderat la PSRM în 2015.

În 2012, Anatoli Prizenko a fost întemnițat pentru fraudă financiară. Omul de afaceri ar fi fost reprezentantul în Moldova al schemei de fraudă piramidală MMM Global, lansată în 2011 de escrocului rus Serghei Mavrodi. După înghețarea conturilor beneficiarilor moldoveni ai sistemului, decisă în mai 2012, Anatoli Prizenko a fost plasat în detenție în august următor, condamnat pentru „fraudă și organizarea unei piramide financiare”.

Prizenko mai este și director al filialei din Moldova a unei companii internaționale de cosmetice. Pe rețelele sociale, postările sale politice sunt favorabile Rusiei și critică Occidentul și Israel, calificat drept «colonie a SUA».

Anchetatorii poliției franceze privilegiază așadar pista unei încercări de destabilizare care vizează Franța, scopul fiind de a arăta că societatea franceză — unde musulmanii sunt numeroși — ar fi profund antisemită. Potrivit anchetei, operațiunea a fost planificată de rețeaua Doppelgänger, numită și RRN (pentru Reliable Recent News), identificată ca unealtă rusească de dezinformare și destabilizare.

Cât despre numitul Anatoli Prizenko, el promite răspunsuri în cadrul unei viitoare întâlniri cu presa, de îndată ce „găsește o sală potrivită”.

Autor: DAN ALEXE

Citește mai mult