În 10 luni ale acestui an volumul de energie electrică din surse regenerabile achiziționat de Energocom a depășit cantitatea totală de energie verde produsă anul trecut
În 10 luni ale acestui an volumul de energie electrică din surse regenerabile achiziționat de Energocom a depășit cantitatea totală de energie verde produsă anul trecut. Cele mai multe instalații sunt fotovoltaice, care în lunile iulie-septembrie au dublat producția de energie verde față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, reprezentanții Ministerului Energiei precizează că în ultima perioadă, sunt depuse eforturi considerabile pentru a oferi cât mai multe facilități producătorilor de energie regenerabilă.
Astfel, până la 1 noiembrie, volumul de energie electrică din surse regenerabile achiziționat de Energocom constituie peste 72 de mii de Megawatt oră față de circa 60 de mii de Megawatt oră, cât a fost anul trecut. Către sfârșitul anului, volumul total va depăși 80 de mii de Megawatt oră, sau echivalentul volumului de energie produsă de CET Nord de la Bălți, în medie în ultimii ani.
În calitate de furnizor central, Energocom are obligația să semneze contracte de achiziție cu toți producătorii de energie regenerabilă care dețin statut eligibil și au tarif fix stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. În schimb, cei care nu optează și nu obțin mecanism de sprijin din partea statului au libertatea de a alege cui să vândă energia electrică generată.
Dezvoltarea sectorului de energie regenerabilă este o prioritate pentru Ministerul Energiei, a declarat ministrul Victor Parlicov. Potrivit oficialului, legea cu privire la energia regenerabilă a fost aprobată recent de Guvern și urmează să fie votată astăzi în lectură finală de Parlament. Victor Parlicov așteaptă ca, după adoptarea acestei legi, să se desfășoare licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă, iar la începutul anului viitor să fie cunoscute cantitățile exacte de energie regenerabilă de care dispunem.
„Legea cu privire la Energia Regenerabilă a fost trecută de Guvern și va fi votată în lectură finală. Ce ne așteptăm de la această lege? Să se desfășoare licitații pentru capacități mari, peste 100 MW eoliene, peste 50 MW solare, iar la începutul anului viitor să se cunoască cantitățile exacte pe care le avem de energie regenerabilă. Alt proces ține de restructurare a Agenției de Eficiență Energetică, care va fi transformată într-un instrument financiar și se va numi Centru Național de Energie Durabilă. Practic instrumente financiare pentru încurajarea subvenționarea investițiilor în eficiență energetică”, a declarat Victor Parlicov.
Republica Moldova și-a stabilit drept țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile. La începutul acestui an acest tip de energie reprezinta 6%.