ANSA atenționează cetățenii asupra riscurilor consumului de ciuperci și recomandă procurarea acestora din locuri autorizate
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă persoanelor să se abțină de la strângerea ciupercilor din păduri întrucât acestea pot cauza intoxicații grave. De asemenea, pentru prevenirea toxiinfecțiilor cetățenii sunt îndemnați să cumpere ciuperci doar din locuri autorizate, special amenajate, care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător.

„Recoltarea ciupercilor din flora spontană (pădure) în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri asupra sănătății, deoarece își pot face apariția speciile de ciuperci otrăvitoare care generează intoxicații acute la consumatori.Consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute, este strict contraindicat. Este importantă respectarea regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv a regimului de prelucrare termică”, mai precizează ANSA.
Totodată, Agenția atenționează consumatorii că diverse convingeri precum prepararea în oțet a ciupercilor poate reduce toxicitatea acestora sunt false.
„Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele. Nu există nici un test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea. Convingerile precum: Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitate, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea - sunt false și pot costa viața”, explică ANSA.
Intoxicațiile grave, chiar mortale, cu ciuperci sălbatice constituie în prezent un fenomen destul de frecvent în Republica Moldova. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciuperci, de cantitatea consumată și chiar de vârstă, copiii, bătrânii și persoanele cu boli cronice fiind mult mai sensibili.