DOC Doi judecători suspendați din funcție au fost reținuți. Sunt bănuiți de trafic de influență și comiterea actelor de corupție (UPDATE)
UPDATE Doi judecători au fost reținuți pentru 72 de ore, după ce Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea procurorului general interimar Ion Munteanu, și-a dat acordul astăzi, pentru pornirea urmăririi penale în cazul a patru magistrați. Unul dintre magistrați activează la Curtea de Apel Chișinău, iar cel de-al doilea în Judecătoria Chișinău. Procurorii urmează să decidă dacă vor fi înaintate demersuri privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest. Numele acestora, deocamdată, nu au fost făcute publice, notează Procuratura Anticorupție.
UPDATE CNA și Procuratura Anticorupție operează percheziții la patru judecători în urma acordului eliberat de CSM.
UPDATE Procuratura Generală anunță într-un comunicat că unul dintre judecători este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă. Prin urmare, CSM a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și percheziția. Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență și, respectiv, trafic de influență, a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală. Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă. Și în privința acestuia, procurorii anticorupție pot începe urmărirea penală.
UPDATE Patru judecători au fost suspendați din funcție după ce astăzi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat sesizarea procurorului general interimar, Ion Muntean privind percheziționarea, reținerea și arestarea acestora, a anunțate președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.
Știrea inițială Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit astăzi în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi figurează un singur subiect. Este vorba despre sesizarea procurorului general interimar, Ion Munteanu, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința unor judecători.
Ședința a început la ora 08:00 și se desfășoară cu ușile închise. Deocamdată nu se cunoaște ce judecători sunt vizați în sesizarea depusă de Ion Munteanu. Potrivit NewsMaker, la ședință ar participa și președinta Maia Sandu.
Contactat de Radio Moldova pentru a afla mai multe detalii, reprezentanții Procuraturii Generale ne-a spus că vor reveni cu mai multe informații mai târziu.
Agenda Csm by Viorica Rusica on Scribd
Amintim că în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova șefa statului Maia Sandu a declarat nu este mulțumită de modul în care decurge reforma justiției, dar afirmă că aceasta oricum va continua. Președinta consideră că reforma ar fi avansat mai repede dacă nu ar fi existat rezistență din sistem.
Imagini de la perchezițiile CNA