Social

Anatolie Nosatîi: Sistemul modern de monitorizare a spațiului aerian va fi livrat până la sfârșitul acestui an, iar în 2024 vom primi și rachete

Ministerul Apărării este implicat în mai multe proiecte care vor moderniza Armata Națională, iar tehnica militară învechită va fi înlocuită cu una nouă, a declarat pentru Radio Moldova ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Potrivit oficialului, Republica Moldova va achiziționa un sistem modern de monitorizare a spațiului aerian până la sfârșitul acestui an, iar în 2024 vom primi și rachete.

„Sistemele de apărare antiaeriene le vom primi treptat. Acestea au mai multe piese componente, mecanisme de monitorizare, aici vorbim de radare și utilaj de intercepție, rachete. Sistemele de monitorizare vor fi livrate până la sfârșitul acestui an. De asemenea, vom primi și câteva sisteme de intercepție”, a precizat ministrul Anatolie Nosatîi.

Precizăm că, în luna septembrie, ministrul Apărării a declarat că radarul de monitorizare a spațiului aerian este achiziționat din fondurile bugetului de stat, dar nu s-a referit și la prețul achiziției. Potrivit ministrului, din banii oferiți de partenerii de dezvoltare vor fi procurate și alte sisteme, cum ar fi avertizarea timpurie în cazul unor eventuale pericole.

Reamintim că, în luna februarie, președinta Maia Sandu a solicitat sisteme de apărare antiaeriană NATO în cadrul unei sesiuni de discuții la Conferința de Securitate de la München, la care a participat și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult