Cultură

Personalitatea săptămânii // Silvia Goncear, la cea de-a 60-a aniversare

„În pofida tuturor greutăților prin care am trecut, cred că viața mea este o poveste frumoasă…”, afirmă sărbătorita zilei, interpreta de romanțe și de muzică populară Silvia Goncear, Directoarea și solista Orchestrei de Muzică Populară „Folclor” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Artistă a Poporului, Artistă Emerită. Astăzi, „Doamna romanței” își schimbă prefixul și celebrează împlinirea celor 60 de ani printr-un concert aniversar, cu genericul „Romanța inimii mele”. Ce bucurii a adunat inima sa pe parcursul celor șase decenii, aflați din articolul următor.

Silvia Goncear s-a născut la 15 noiembrie 1963, în satul Tabăra, raionul Orhei. Face parte din dinastia Goncear, formată din instrumentiști, vocaliști, regizori, coregrafi, dirijori de coruri și de orchestre, meșteșugari ș.a.

A studiat la școala medie incompletă din satul natal (1971-1979). Între anii 1979-1983, și-a continuat studiile la Școala Pedagogică din Călărași, specialitatea Profesor de muzică și cânt. Ulterior, a urmat Conservatorul de Stat din Chișinău (1984-1989; azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice – AMTAP), Catedra actori de comedie muzicală.

După absolvirea Școlii Pedagogice din Călărași, a fost angajată în calitate de profesoară de muzică la Școala Medie Nr. 1 din orașul Telenești.

Între anii 1989-1991, a fost actriță la Teatrul Republican pentru Copii și Tineret, a cărui trupă a fost creată în baza absolvenților Conservatorului de Stat, de către regizorul Sandri Ion Șcurea (din 1990, „Ginta Latină”, azi – „Teatrul fără nume”).

Primele cunoștințe muzicale le-a însușit acasă, de la mama sa, care a fost cântăreață în corul Mănăstirii Pripiceni-Curchi. Cu piesa auzită de la ea, „Fă-ne, Doamne, iar copii”, a debutat ca interpretă de romanțe în cadrul Festivalului-Concurs Internațional de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Argint” din Chișinău, unde a fost distinsă cu Marele Premiu (2007).

Dragostea pentru romanțe i-au trezit-o interpretele de muzică populară și de romanțe de peste Prut, Ioana Radu și Maria Tănase.

În perioada acrivității artistice, a lansat romanțe la secțiunea „Creație”, în cadrul Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” din Târgoviște și la Festivalul-Concurs Internațional de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Argint” din Chișinău: „Nuc bătrân”, „Cu mine mereu să rămâi”, „Un gând pe suflet mă apasă”, „Nu-i târziu”, „Îmi pare rău”, „Iubind ca o vindecare”, „Cine dorului i-a spus”, „Te duci”, „Blestemul iubirii”, „Icoana sufletului meu”, „O, câtă iubire”, „În Grădina Te iubesc” ș.a.

A înregistrat circa 100 de romanțe, valsuri și tangouri, care se păstrează în fondurile Instituției Publice Naționale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”. Majoritatea romanțelor pe care le interpretează sunt orchestrate de Petre Neamțu, director artistic și prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”.

Din repertoriul său fac parte și valsuri, tangouri, precum: „Valsul anilor”, „Când trandafirii au înflorit”, „Nu-i târziu”, „Au înflorit în toamnă merii”, „Băiatul de odinioară”, „Tangou cu amintiri”.

S-a afirmat și în calitate de textieră. A semnat versurile melodiilor „Constantine, Constantine”, „Doruri multe-n piept se zbat”, muzica aparținând maestrului Petre Neamțu , două piese care au fost lansate la spectacolul dinastiei Goncear „Codrul, neamul și izvorul” în 2017.

În 2007, și-a lansat primul compact-disc de romanțe, intitulat „Romanțe-Crizanteme”, acompaniată de Orchestra de Muzică Populară „Folclor” (dirijor și aranjor: Petre Neamțu), după care au urmat și CD-urile „Romanța Dragostei” (2008) și „Au înflorit în toamnă merii” (2013).

A efectuat turnee în România, Italia, Franța, Ucraina etc. A inițiat, în 2008, în Italia (orașul Torino) Festivalul de Romanțe „Dansul frunzelor de toamnă”, fiind și președinta juriului acestuia (2008, 2010, 2012, 2013, 2015).

Din 2008, este membră a Uniunii Muzicienilor din Moldova. Pentru succese în activitatea de creație, contribuție la promovarea tezaurului folcloric național și înaltă măiestrie interpretativă, în 2013, i-a fost conferit titlul onorific „Artist Emerit” și în 2020 – cel de „Artist al Poporului”.

Gabriela Știrbu

Gabriela Știrbu

Autor

Citește mai mult