Social

Pedepse mai aspre pentru șoferii beți. Un proiect de lege în acest sens, aprobat de Guvern

Pedepsele pentru șoferii care fiind în stare de ebrietate conduc mijloace de transport vor fi înăsprite, iar posibilitățile de liberare de răspundere penală vor fi limitate. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat ieri de Guvern.

Potrivit ministrei justiției, Veronica Mihailov-Moraru, autorii proiectului de lege propun ajustarea cadrului normativ pentru a responsabiliza șoferii să nu conducă mijloace de transport în stare de ebrietate.

Totodată, urmează a fi corelat cu un alt proiect de lege care prevede modificări la Codul penal și Codul contravențional adoptat, la data de 26 octombrie, în prima lectură de Parlament. Documentul aprobat de deputați, prevede majorarea termenului de închisoare de până la 15 ani pentru șoferii în stare de ebrietate care provoacă accidente soldate cu vătămarea gravă a sănătății sau decesul persoanei.

Potrivit datelor statistice, în anul 2022, din vina șoferilor beți s-au produs 299 de accidente rutiere, în care au murit 24 de persoane, iar 143 s-au ales cu diverse traumatisme.

Citește mai mult