Ziua Națională de renunțare la fumat // Riscurile fumatului, cauze și cum poate fi combătut acest viciu
În fiecare an, la inițiativa Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului (decizia din 8 octombrie 2013) în a treia joi a lunii noiembrie, în Republica Moldova este marcată Ziua Națională de renunțare la fumat. Medicii avertizează, că acest obicei este extrem de nociv și duce la o dependență reală, care în consecință poate declanșa dereglări ale sănătății.
„Expunerea la fumul de tutun crește riscul bolilor pulmonare obstructive. Au de suferit atât fumătorii activi, cât și cei pasivi”, a menționat într-un interviu pentru Radio Moldova, Natalia Caproș, medic internist, conferențiar universitar.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul este una dintre cauzele majore de îmbolnăvire și mortalitate în întreaga lume, iar speranța de viață este mai mica a unui fumător, decât a unui nefumător.
„Fumatul este un factor de risc pentru astm bronșic, crește riscul de infecții acute ale tractului respirator. De asemenea, poate cauza afecțiuni cardio-vasculare, deoarece duce la scăderea funcției pulmonare. Fumul de țigară inhalat poate dezvolta cancer”, a punctat în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova, medicul Luminița Suveică, expert în sănătate publică.
Cei mai vulnerabili în fața acestui viciu sunt adolescenții, tinerii. Este dovedit faptul, că persoanele care au inițiat fumatul în perioada de adolescență (în jur de 13 – 15 ani), devin fumători pentru o perioadă lungă de ani, sau chiar pentru toată viață.
„Mediul familial în care se fumează poate influența adolescentul să preia acest viciu. Este important ca adulții din familie să fie un exemplu bun pentru copiii lor în acest sens. Nevoia de manifestare a autonomiei poate fi, la fel, o cauză de fumat în rândul adolescenților. La adolescenți nu sunt dezvoltate foarte bine elementele necesare de control, astfel crește riscul pentru adicție fiziologică”, a explicat psihoterapeutul Mihai Bologan.
În scopul prevenirii fumatului, sau combaterii acestui viciu, specialiștii recomandă, în primul rând, practicarea sportului.
Autor: Daniela Gherman