Austria și Slovenia sprijină extinderea UE, prin aderarea țărilor din Balcanii de Vest, a Moldovei și Georgiei
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar au susținut o conferință de presă.
UPDATE 12:38 Nataša Pirc Musar: „Suntem aici ca să susținem Moldova în calea ei europeană. Slovenia și Austria susțin extinderea UE și ambele țări sunt angajate pentru o mai largă extindere și a țărilor din Balcanii de Vest, a Moldovei și Georgiei. Personal, cred că locul Moldovei se află în UE. Ceea ce a făcut Maia Sandu în Moldova este demn de admirat și o felicit. Acest lucru a fost exprimat și de raportul Comisiei, cât de bine se pregătește Moldova pentru UE. Slovenia e bucuroasă pentru că de 30 de ani avem bune relații diplomatice cu Moldova. Noi putem să vă ajutăm în mai multe modalități, nu atât cu bani, dar acționăm prin intermediul Centrului de Excelență în Finanțe, cu BNM, mâine îl voi vizita pe guvernatorul BNM și vom discuta despre proiectele pe care Slovenia le oferă în domeniul financiar.”
UPDATE 12:28 Alexander Van der Bellen: „Ne aflăm aici pentru a arăta Moldovei solidaritatea noastră într-o situație geopolitică foarte complicată. Desigur că și Austria suferă din cauza consecințelor războiului din Ucraina, dar Moldova se confruntă cu probleme mult mai dificile, este afectată mai mult de consecințele acestui război. Republica Moldova este expusă unor încercări masive de destabilizare.
Este important să spun că suntem solidari cu autoritățile din Republica Moldova care vor să spargă vechile structuri, care vor să schimbe și să modernizeze lucrurile și care vor să-și apropie țara de Uniunea Europeană.
Atunci când ne-ați vizitat la Viena acum doi ani nu aveam încă nicio idee despre ce punct de cotitură ne așteaptă și ce schimbări va aduce pentru noi toți acest război al Rusiei împotriva Ucrainei. Îmi amintesc că Rusia începuse de atunci să-și folosească livrările de gaz către Moldova ca mijloc de presiune și adresez respectul meu țării dumneavoastră care a reușit să depășească această dependență energetică prin achiziții de energie de pe piețele internaționale. De asemenea, am respect pentru modul în care ați gestionat situația cu persoanele strămutate din Ucraina.
În ce privește relațiile noastre bilaterale, între Austria și Moldova există relații care putem să le identificăm ca fiind excelente, există un schimb intensiv la nivel de parlamente, guverne și la nivel de reprezentanți de rang înalt al comunității economice.
Austria sprijină eforturile depuse de Republica Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene. Acordarea anul trecut al statutului de țară candidată a fost un semnal important. Este clar că Republica Moldova trebuie să îndeplinească reformele necesare care este un proces anevoios și necesită o voință politică puternică.
Republica Moldova a făcut o treabă bună până acum, iar rezultatul este recomandarea Comisiei Europene de a lansa negocierile de aderare cu Moldova. Consiliul European, în decembrie, va trebui să decidă următorii pași în procesul de integrare a Moldovei în UE. Eu sunt însă foarte sigur de un lucru, viitorul Moldovei este într-o Europă mai mare. Austria va fi alături de dumneavoastră în acest proces.”
UPDATE 12:21 Maia Sandu: Austria și Slovenia au fost alături de Moldova când țara noastră s-a confruntat cu un flux mare de refugiați nevoiți să fugă din calea războiului nedrept și brutal din Ucraina. Agenția Austriacă pentru Dezvoltare finanțează în prezent mai multe proiecte de țin de dezvoltare rurală, educație, agricultură, apă și salubritate, protecția mediului, infrastructura socială și servicii. Slovenia ne sprijină în sfera consolidării finanțelor publice și a rezilienței instituțiilor financiare, îndeosebi, a Băncii Naționale a Moldovei. Doresc să remarc intensitatea crescută a dialogului între țările noastre în ultima vreme și am convingerea că vom reuși să aducem o dinamică și mai mare în relațiile dintre Chișinău, Viena și Ljubljana. De altfel, anul trecut s-au împlinit 30 de la stabilirea relaților diplomatice cu Austria, în acest an se împlinesc 30 de ani de când avem relații diplomatice cu Slovenia. Este îmbucurător că aceste repere jubiliare se traduc într-un sprijin solid pentru parcursul european al Republicii Moldova. Cu asemenea prieten buni, cu siguranță vom reuși. Vă mulțumesc.
**UPDATE 12:18 Maia Sandu: În fața pericolelor la adresa securității europene unitatea țârilor democratice, țărilor libere, este mai importantă ca niciodată. Vizite ca cea de astăzi arată că nu suntem singuri, că avem parteneri de nădejde. Cu ajutorul lor ne protejăm democrația și dezvoltăm economia, construim drumuri căi ferate i poduri și linii electrice care ne conectează cu UE. Investim în securitatea noastră energetică dezvoltăm surse de energie regenerabilă, sădim păduri pentru o țară mai verde și un mediu mai sănătos. Dezvoltăm comerțul astfel ca tot mai multe produse moldovenești de calitate să ajungă pe piețele europene. Îmbunătățim mediul de afaceri și încurajăm atât antreprenorii locali, cât și companii europene să investească în Moldova. Asta înseamnă mai multe locuri de muncă mai sigure și bine plătite. Toate acestea vor duce la un nivel de trai ridicat. Astfel construim Europa, aici, acasă.
UPDATE 12:15 Maia Sandu: Am discutat și despre Ucraina. Ucraina rezistă eroic unei invazii brutale. Ucraina luptă pentru valorile europene, pentru libertatea sa, dar și pentru libertatea noastră. Mesajul meu către toată lumea liberă, toată- lumea democratică este săp continuăm să sprijinim Ucraina. Moldova va continua să asigure funcționarea rutelor comerciale din și spre Ucraina. Vom continua să oferim refugiu pentru ucraineni și ne vom uni eforturile depuse de comunitatea internațională pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atrocitățile pe care le comite în Ucraina. Am exprimat sprijinul nostru pentru aspirațiile europene ale Ucrainei, dar și pentru țările din Balcanii de Vest.
UPDATE 12:10 Maia Sandu: În paralel cu eforturile de a pregăti administrația publică pentru exigențele integrării europene, noi consolidăm instituțiile care răspund de securitatea națională. Vom intensifica și m ai mult eforturile de a contracara influențele oligarhilor fugari care prin bani furați de la oameni încearcă să manipuleze procesele democratice. În lupta noastră pentru democrație ne unim eforturile cu țările care împărtășesc valorile democratice pentru a ne proteja securitate și modul de viață.
UPDATE 12:05 Maia Sandu: Am trecut în revistă progresele înregistrate de către Moldova până acum, dar și eforturile pe care trebuie să le depunem în continuare pe acest drum. Știm că e mult de lucru, dar nu ne sperie munca. Obiectivul nostru este ca Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. Aderarea la UE este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru țara noastră. Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. În pofida acestor provocări noi continuăm să alegem libertatea, independența, pacea și dreptul de a ne decide singuri soarta.
UPDATE 12:00 Maia Sandu: Mă bucur să vă salut astăzi la Chișinău, la doar o săptămână de la un moment cu adevărat semnificativ publicarea raportului Comisiei Uniunii Europene, care recomandă statelor membre ale UE inițierea negocierilor cu Rm. Acest pas este recunoașterea efortului nostru comun al instituțiilor statului care muncesc pentru a moderniza țara și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea. Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a pornit în ultimul an reforme serioase, care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european și care sunt necesare pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. Contăm pe o decizie pozitivă a statelor membre la Reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Vizita Dvs reprezintă un puternic semnal de sprijin al aspirațiilor noastre de a deveni parte a familiei europene. Acest sprijin arată nu doar că moldovenii sunt europeni și merită să fie parte a UE, dar și faptul că suntem bineveniți. Despre asta am discutat astăzi.