Expert: „Doar 38 de persoane din diasporă au obținut semnătura digitală”
Doar 38 de persoane din diasporă au obținut semnătura digitală, ceea ce înseamnă că majoritatea concetățenilor aflați peste hotare nu pot folosi serviciile digitale elaborate de autoritățile țării noastre. Datele au fost comunicate la o discuție publică, organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Potrivit expertului în politici de digitalizare, Victor Guzun, 18 pașapoarte au fost livrate misiunilor diplomatice consulare ale țării din 2022, când a fost lansat serviciul MDelivery. Victor Guzun a menționat că sunt necesare acțiuni de informare pentru ca membrii diasporei să cunoască mai multe despre avantajele serviciilor digitale.
„Mărirea drastică a numărului de deținători de semnătură digitală în diaspora este imperioasă. Aceasta poate fi realizată prin mai multe elemente. Probabil că ar trebui să facem campanii când diaspora vine acasă, pentru a obține certificatele de semnătură mai rapid sau mai ieftin și pentru a le prelungi perioada de valabilitate. Ar trebui să creăm exemple de succes pentru unu-două servicii digitale. Experiența Danemarcei și Estoniei arată foarte clar că odată ce o persoană începe să folosească servicii digitale, nu va mai dori să folosească serviciul pe hârtie, să stea în rând și să piardă timp”, a subliniat Victor Guzun.
Precizăm că moldovenii din diasporă își pot perfecta semnătura electronică prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, în baza unui acord semnat anul trecut de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Potrivit expertului Victor Guzun, din cele peste 700 de servicii publice care există în țara noastră, 286 sunt digitale. Conform Strategiei de Transformare Digitală a Republicii Moldova, până în anul 2030 toate serviciile publice urmează să fie digitalizate.