Social

În Republica Moldova a fost lansată platforma online donezalimente.md pentru prevenirea risipei de alimente

Procesul de recuperare a produselor alimentare și distribuirea lor va deveni mai ușor datorită unei platforme online donezalimente.md, lansată la Chișinău. Recuperarea bunurilor alimentare poate contribui la reducerea risipei, un fenomen cu care se confruntă și țările Uniunii Europene, afirmă participanții la evenimentul de lansare.

Platforma va oferi informații despre surplusul de alimente înregistrat la agenții economici, iar ulterior produsele vor putea fi donate către familiile nevoiașe, afirmă directoarea executivă a unei asociații obștești, Ludmila Malcoci.

„Este dezvoltată o platformă online prin intermediul căreia furnizorii de alimente vor putea indica produsele disponibile ar fi donate, iar potențialii beneficiari vor putea aplica pentru a beneficia de aceste produse. Astfel, va fi scurtată perioada aceasta de donare a alimentelor către grupurile vulnerabile și în final sperăm că va fi îmbunătățită calitatea vieții grupurilor vulnerabile din comunități.”

Inițiativa are și scopul de a preveni risipa de alimente și de a valorifica produsele din lanțul agroindustrial, a subliniat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic.

„Avem o risipă de 1/3 din totalul producerii, procesării și a consumului de produse alimentare. Trebuie în continuarea să adoptăm noi acte legislative, normative, mecanisme de implementare ca să reducem din risipa alimentară, să reducem la fiecare verigă a lanțului agroalimentar începând cu producerea, procesarea și amplasarea pe raft. Nu în ultimul rând, agenții economici pot aduce aportul la rezolvarea acestei probleme, dar și fiecare din noi în parte.”

Responsabilă de gestionarea platformei donezalimente.md este Banca de Alimente, care beneficiază de sprijinul Uniunii Europene în procesul de recuperare a bunurilor. Astfel, timp de un an au fost recuperate 90 de tone de alimente care au fost distribuite în 39 de servicii sociale. De aceste produse au beneficiat peste 5 mii de persoane.

Autor: Cristina Prisacari

Citește mai mult