LIVE TEXT // Turul doi de scrutin: CEC declară alegerile valabile în toate cele 273 de localități
Astăzi, are loc turul doi de scrutin pentru alegerea primarului în 273 de localități din țară. În turul doi de scrutin au acces 544 de candidați la funcția de primar. Dintre ei, 488 sunt desemnați de partide politice, iar 56 candidează independent. În buletinul de vot sunt înscriși 2 candidați, care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur al alegerilor. Excepție fac satul Cotova, din raionul Drochia și comuna Todirești din raionul Ungheni, unde, în buletinul de vot, este înscris câte un singur candidat.
UPDATE 22:20Potrivit datelor preliminare, în toate cele 273 de localități unde a fost desfășurat turul doi de scrutin alegerile se declară valabile, deoarece a fost înregistrată o prezență la urne mai mare de 20%, a anunțat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. Totodată, până la închiderea secțiilor de votare au fost înregistrate 140 de încălcări și incidente. Cele mai multe țin de transportarea organizată a alegătorilor. La cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale au participat peste 313.000 de alegători sau aproximativ 37%.
UPDATE 21:00 Secțiile de vot s-au închis. Potrivit datelor afișate de CEC, către ora 21:00 la scrutin au participat peste 313.000 de alegători sau aproximativ 37%. CEC va anunța primele rezultate preliminare la ora 22:00.
UPDATE 18:10 Președintele CEC, Angelica Caraman: Alegerile se desfășoară calm, fără incidente majore și acele mesaje sau informații care au fost înaintate în adresa organelor electorale au fost soluționate pe parcurs.
În comuna Sadîc, raionul Cantemir s-a produs o pană de curent. În scurt timp, echipa Premier Energy a intervenit și problema a fost remediată. În tot acest interval de timp, procesul de votare a continuat, fiind suficientă rezerva de lucru independent a calculatorului, iar ulterior a fost asigurată alimentarea conexiunea la energia electrică.
Până la ora 18:00, per ansamblu, pe țară, avem înregistrată o participare de 34%. Pentru comparație în tirul I de scrutin la ora 19 erau 40%, iar în alegerile din 2019 la această oră participarea era de 36%. Localitatea cu cea mai mare rată de participare este Corjovo, raionul Dubăsari - peste 63%. Aici am fost informați că s-ar fi admis la vot persoane care nu au domiciliu în localitatea respectivă. Rămâne să verificăm aceste informații și să venim cu detalieri pe parcurs”.
UPDATE 17:45 Alegerile pentru funcția de primar al municipiului Bălți pot fi declarate valabile. Până la 17:45 la urne s-au prezentat peste 22,4% din alegătorii înscriși pe listele electorale, sau 22 de mii 567 de locuitori ai municipiului.
UPDATE 15:10 Promo-LEX: Încălcarea secretului votului, transportarea organizată a alegătorilor, acte de violență, dar și prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza secțiilor de votare au fost printre incidentele raportate de observatori. În două localități, până la ora 14:40, au votat doar câte opt alegători. Au fost recepționate și procesate peste 60 de incidente. În două localități prezența la vot este minimă.
UPDATE 13:10 Președintele CEC, Angelica Caraman: Reamintesc că alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele participă cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Din informația centralizată către această oră avem deja 178 de localități, unde avem această rată de participare. Prin urmare, putem vorbi despre faptul că alegerile acolo sunt valabile”.
UPDATE 13:08 Președintele CEC, Angelica Caraman: Localitatea cu cea mai mare prezență la vot este Corjova, raionul Dubăsari, unde avem o rată de participare de 41 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezență este Salcia, raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne puțin peste 2% dintre alegători. În total, în cele opt localități din municipiul Chișinău și-au exercitat dreptul la vot până la ora 13:00 circa 16% dintre alegători. Cei mai activi sunt votanții din orașul Vadul lui Vodă cu o prezență de circa 25 la sută. La polul opus de află comuna Bubuieci, unde până la această oră au votat puțin peste 13% dintre alegători.
În municipiul Bălți, rata de participare este de circa 12%, iar în municipiul Comrat participare este la nivelul de 18%.
UPDATE 13:03 Președintele CEC, Angelica Caraman: „Până la această oră au votat peste 162 de mii de cetățeni, ceea ce constituie peste 19 la sută. De altfel, este comparativ cu participarea din turul I de scrutin. Doar că pentru ora 12:00 am avut atunci 18%.
**UPDATE 10:14 ** Misiunea Promo-LEX: Agitație electorală, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza acestora, precum și încălcarea secretului votului au fost printre încălcările depistate până la ora 10:00 de către observatorii Promo-LEX. Din cele 27 de incidente, 21 au fost deja procesate.
UPDATE 10:12 Dorin Recean: Am votat ca și data trecută ca să avem iaci, în orașul Codru, o localitate confortabilă pentru cetățeni. Mă refer aici, la copilașii mici, la familii cu copii, la tineri, dar și la cei care sunt mai în vârstă. Aici avem nevoie de foarte multă infrastructură pe care să o construim, avem nevoie de terenuri de joacă bine amenajate, avem nevoie de un transport public eficient și foarte confortabil pentru cetățeni.
UPDATE 10:05 Dorin Recean: Cred că este foarte important ca toată lumea să iasă la vot. Avem al doilea tur în 273 de localități ca să ne alegem primarii. Este cel mai important exercițiu democratic, votul. După aceasta, toată lumea, împreună cu administrația publică locală, cu administrația publică centrală, să muncească și să construim Europa la noi acasă.
Există formatele de colaborare în care Guvernul împreună cu administrația publică locală dezvoltă proiectele și le implementează în localități. Este foarte important ca administrația publică locală să fie eficientă, să fie onestă, să fie transparentă și, corespunzător, administrația publică centrală să aibă aceeași atitudine. În plus, să avem o mai bună coordonare.
UPDATE 8:18: Președintele CEC, Angelica Caraman: În două localități din raionul Hîncești - Cărpineni și satul Aneni, comuna Lăpușna - a fost întrerupt curentul electric pentru circa 20 de minute. Problema a fost deja remediată și a fost reluată votarea.
UPDATE 8:15: Președintele CEC, Angelica Caraman: În cele opt localități, unde se desfășoară votarea repetată au fost deschise 11 secții de votare și tipărite circa 23 de mii de buletine de vot. În listele de bază în aceste localități sunt înscriși 12 mii 131 de alegători.
UPDATE 8:10: Președintele CEC, Angelica Caraman: *Raionul cu cele mai multe localități unde astăzi au loc alegeri este Orhei cu 20 de unități administrativ-teritoriale. În raioanele Basarabească, Dondușeni și Taraclia scrutinul are loc în câte o singură localitate. În municipiul Chișinău cetățenii cu drept de vor din opt suburbii sunt așteptați la urne pentru a-și alege primarii. Pentru turul doi au fost organizate 609 secții de votare, iar la urne sunt așteptați peste 839 de mii de alegători pentru care au fost tipărite pete 828 de mii de buletine de vot.
**UPDATE 7:00 ** La această oră s-au deschis secțiile de votare unde se desfășoară turul doi de scrutin al alegerilor locale generale, acolo unde în primul tur niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Totodată, în alte opt localități din țară, unde alegerile din 5 noiembrie au fost declarate nevalabile, astăzi are loc votarea repetată.
La fiecare secție de votare deschisă în țară se află polițiști, care vor monitoriza și asigura buna desfășurare a procesului electoral, informează Inspectoratul General al Poliției. De asemenea, oamenii legii sunt pregătiți să reacționeze prompt la orice sesizare a cetățenilor. Aceștia sunt îndemnați să anunțe autoritățile în cazul în care observă încălcări electorale sau alte abateri de la lege.
Pe parcursul zilei de duminică, Comisia Electorală Centrală și Misiunea Promo-LEX vor difuza informații de interes public și vor organiza briefinguri.
Menționăm că, potrivit legislației electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se declară valabile în fiecare circumscripție electorală, dacă la ele participă cel puțin 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din acea localitate.
Amintim că, în primul tur au fost aleși 617 primari. PAS a obținut cele mai multe mandate - 225, urmat de PSRM cu 99 de mandate – arată o analiză a Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”. 83 dintre primarii aleși în primul tur au candidat independent, iar 73 din partea Partidului Social Democrat European.