Electorala

CEC: Până la ora 13:00 au votat peste 162 de mii de alegători. Locuitorii unui sat au decis să boicoteze alegerile

Locuitorii din satul Chioselia Rusă, raionul Cantemir, au decis să nu participe la vot, iar în localitatea Cotovsc din autonomia Găgăuză prezența la vot este sub 1%. Anunțul a fost făcut de către președintele CEC, Angelica Caraman.

De menționat ă satul Chioselia Rusă este una dintre cele 8 localități în care au loc alegeri repetate, după ce în primul tur al alegerilor au votat sub 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Pentru funcția de primar al satului a fost înregistrat un singur candidat, al partidului Șansă, care a fost exclus din cursă conform decizie CSE. Astfel, localnicii nu-și pot alege deocamdată primarul. Astăzi, ei trebuiau să aleagă consiliul local. Pentru funcția de consilier au fost înscriși reprezentanți ai două partide, dar după decizia CSE au rămas doar cei de la PCRM. Anterior, CEC a stabilit pentru 3 martie 2024 data desfășurării alegerilor locale parțiale noi pentru alegerea primarului acestei localități.

În cadrul briefingului, președintele CEC menționat că o prezență slabă la vot în turul II se atestă în satul Salcia din raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne doar 2,5 % dintre alegători.

La polul opus, localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Corjova din raionul Dubăsari unde, până la ora 13:00 se atestă o rată de peste 41 la sută.

Totodată, în cele 8 localități din componența municipiului Chișinău și-au exercitat dreptul la vot, până la ora 13.00, circa 16 % dintre alegători. Cei mai activi sunt votanții din orașul Vadul lui Vodă, unde au votat circa 25 la sută. La polul opus, se află comuna Bubuieci, unde au votat puțin peste 13 % dintre alegători.

În municipiul Bălți avem înregistrată o participare la votare de circa 12%. În municipiul Comrat din UTA Găgăuzia – peste 18 %.

Per ansamblu, până la ora 13.00 și-au exercitat dreptul la vot circa 162 de mii de alegători sau circa 19 % din numărul cetățenilor cu drept de vot incluși în listele electorale.

Președintele CEC a menționat că alegerile vor fi declarate valabile, dacă la ele participă cel puțin de 20 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. „Din informațiile de la această oră, menționăm că în 178 de localități această rată de participare a fost atinsă., a precizat președintele CEC.

În același timp, Angelica Caraman a menționat că, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, până la ora 13:00 au fost înregistrate 23 de cazuri de încălcări sau incidente. Dintre acestea:

În acest context, Comisia Electorală Centrală a atras atenția, în mod repetat, despre necesitatea respectării normelor legale în parte ce ține de agitația electorală, care este strict interzisă pe parcursul zilei de astăzi, în ziua alegerilor.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult