Externe

Biden: Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze în cele din urmă Fâșia Gaza și Cisiordania

Președintele american Joe Biden a afirmat sâmbătă că Autoritatea Palestiniană ar trebui să guverneze în cele din urmă Fâșia Gaza și Cisiordania, după războiul Israel-Hamas, transmite Reuters.

„Pe măsură ce ne străduim pentru pace, Gaza și Cisiordania ar trebui reunite sub o singură structură de guvernare, în cele din urmă sub o Autoritate Palestiniană revitalizată, în timp ce lucrăm cu toții către o soluție cu două state”, a spus Biden într-un articol de opinie din Washington Post.

Președintele a arătat că „Nu trebuie să existe nicio strămutare forțată a palestinienilor din Gaza, nicio reocupare, niciun asediu sau blocaj și nicio reducere a teritoriului”.

El a folosit editorialul pentru a încerca să răspundă la întrebarea ce vor Statele Unite pentru Gaza odată ce conflictul se va termina.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a contestat planul lui Biden ca Autoritatea Palestiniană să guverneze Gaza.

„Cred că Autoritatea Palestiniană în forma sa actuală nu este capabilă să accepte responsabilitatea pentru Gaza după ce ne-am luptat și am făcut toate acestea, pentru a le transmite lor”, a spus el la o conferință de presă la Tel Aviv.

Netanyahu a spus anterior că Israelul trebuie să-și mențină ”responsabilitatea militară generală” în Gaza ”pentru viitorul previzibil”.

Autoritatea Palestiniană conducea atât Cisiordania, cât și Gaza, dar a fost înlăturată din aceasta din urmă în 2007, după un scurt război civil cu Hamas.

Biden a mai spus că Statele Unite sunt pregătite să emită interzicerea vizelor împotriva ”extremiștilor” care atacă civilii din Cisiordania.

Violența coloniștilor israelieni împotriva palestinienilor care trăiesc în Cisiordania ocupată de Israel a crescut de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

”Am insistat cu liderii Israelului că violența extremistă împotriva palestinienilor din Cisiordania trebuie să înceteze și că cei care comit violența trebuie trași la răspundere”, a spus Biden.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas l-a îndemnat pe Biden să facă presiuni asupra Israelului pentru a opri violența împotriva palestinienilor.

”De asemenea, vă solicit să interveniți de urgență pentru a opri atacurile forțelor israeliene și terorismul continuu al coloniștilor împotriva poporului nostru din Cisiordania și Ierusalim, care prefigurează o explozie iminentă”, a spus el într-un discurs special difuzat de Palestine TV.

Cisiordania, care găzduiește 3 milioane de palestinieni care trăiesc printre mai mult de jumătate de milion de coloniști evrei, fierbe de mai bine de 18 luni, stârnind îngrijorări internaționale tot mai mari, pe măsură ce violența a escaladat după 7 octombrie.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult