Externe

Ucraina afirmă că are dovezi că Rusia ar fi comis circa 109.000 de crime de la începutul războiului

Ucraina afirmă că are dovezi, precum că Federația Rusă ar fi comis de la începutul războiului aproximativ 109.000 de crime, inclusiv atacuri cibernetice. Potrivit procurorului general de la Kiev, Andrei Kostin, oficialii ucraineni au identificat peste 400 de suspecți în aceste infracțiuni, relatează Politico.

politico.com
Sursa: politico.com

La Forumul Internațional de Securitate de la Halifax, unde tema războiului declanșat de Rusia asupra Ucrainei a fost dominantă, procurorul general, Andrei Kostin, a declarat că este angajamentul Ucrainei să documenteze și să judece „fiecare incident în parte”.

Ucraina depune toate eforturile în lupta împotriva Rusiei, dar, totodată, acumulează dovezi ale crimelor de război de la invazia pe scară largă de anul trecut, pentru a le prezenta Curții Penale Internaționale de la Haga, mai precizează procurorul general.

Marea majoritate a acuzațiilor urmărite penal au fost considerate crime împotriva umanității, cum ar fi execuțiile în masă de la Bucea în anul 2022.

Cifrele anunțate de Andrei Kostin includ, de asemenea, 265 de investigații privind crimele împotriva mediului, cum ar fi atacul rusesc asupra barajului Nova Kahovka de la începutul acestui an, care a dus la evacuarea a mii de ucraineni.

Precizăm că până în prezent au fost deschise patru dosare pentru acuzații de crime cibernetice.

Citește mai mult