Externe

Revista presei internaționale: Negocierile unui acord privind încetarea temporară a focului în Fâșia Gaza; Primele succese notabile ale armatei ucrainene de la începutul contraofensivei

Atenția principalelor publicații este concentrată asupra negocierilor unui acord privind încetarea temporară a focului în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor ținuți captivi de gruparea islamistă palestiniană Hamas. Presa internațională comentează și primele succese notabile ale armatei ucrainene de la începutul contraofensivei declanșate împotriva trupelor ruse în urmă cu jumătate de an. Lidia Petrencă vine cu detalii.

Trupele israeliene au reușit în mare măsură să preia controlul asupra părții de nord a Fâșiei Gaza, însă au distrus doar parțial potențialul militar al Hamas și nu i-au neutralizat pe mulți dintre liderii săi, transmite The Wall Street Journal, citând informații oferite de ofițeri de rang înalt și analiști israelieni. „În ultimele zile, comandanții israelieni au semnalat o schimbare a planului atacurilor care ar urma să continue în sudul Fâșiei Gaza, sugerând că mulți luptători Hamas au fugit anume spre sudul enclavei sub presiunea ofensivei israeliene. Unii lideri s-au refugiat în orașe dens populate sau se ascund în tuneluri subterane, unde sunt mai puține lovituri aeriene și mai puține lupte”, notează publicația.

Sursele citate de The Wall Street Journal susțin că ofensiva din sudul enclavei va fi cea mai grea fază a războiului care durează deja șase săptămâni, în condițiile în care distrugerea militanților Hamas e un obiectiv ce trebuie atins eliberând ostaticii pe fondul unei crize umanitare care se adâncește. ”E aproape sigur că în sud, militanții Hamas vor lupta mult mai hotărât având puține opțiuni. Ostaticii sunt cea mai bună pârghie pe care o au liderii Hamas pentru a supraviețui mișcării armatei israeliene spre sud, în timp ce militanții încearcă să pună capăt luptelor, cel puțin temporar”, au adăugat interlocutorii The Wall Street Journal. Jurnaliștii au aflat că operațiunile militare ale forțelor israeliene în partea de sud a Fâșiei Gaza vor fi complicate din cauza faptului că acolo sunt mulți civili.

Israelul este gata să accepte întreruperea ofensivei militare împotriva grupării islamiste Hamas în schimbul eliberării ostaticilor, titrează The Telegraph. Publicația precizează că negocierile dintre Israel și Hamas nu se duc direct. Acestea sunt intermediate de Statele Unite și Qatar, țară în care locuiesc majoritatea reprezentanților aripii politice a grupării islamiste. The Telegraph subliniază că acordul negociat presupune întreruperea luptelor din Gaza pentru cinci zile, perioadă în care ar urma să fie eliberați până la 50 de femei și copii. Au mai rămas de discutat câteva detalii minore înaintea semnării acordului, care prevede inclusiv crearea condițiilor pentru o creștere semnificativă a ajutoarelor umanitare, scrie aceeași publicație. Acordul este negociat în momentul în care șeful statului major al armatei israeliene a semnat planurile de extindere a ofensivei în Gaza, înaintea anticipatei ofensive spre sud, notează The Telegraph.

Într-un interviu pentru ABCNews, ambasadorul israelian la Washington, Michael Herzog, a spus că Israelul speră că un număr semnificativ de ostatici ar putea fi eliberați de Hamas și că acest lucru s-ar putea întâmpla în zilele următoare.

Publicația The Guardian avertizează că primele semnale privind încheierea unui acord de întrerupere a luptelor, în schimbul eliberării ostaticilor, ar putea fi iluzorii. Chiar dacă oficiali americani și israelieni, precum și prim-ministrul Qatarului, au sugerat că un acord a fost încheiat, declarațiile publice făcute în timpul unor astfel de negocieri sunt adesea înșelătoare și orice potențial acord s-ar putea prăbuși cu ușurință, scrie The Guardian.

BBC relatează despre eforturile diplomatice ale țărilor arabe și musulmane de a restabili pacea în Orientul Mijlociu. Jurnaliștii corporației britanice atrag atenția asupra misiunii pe care o au miniștrii de externe ai Organizației pentru Cooperare Islamică și cei ai Ligii Statelor Arabe care au început un turneu internațional sosind mai întâi în China, unde au cerut sprijinul autorităților de la Beijing. ”Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri urgente pentru a opri catastrofa umanitară din Fâșia Gaza”, a declarat, citat de BBC, ministrul chinez de externe Wang Yi în fața delegației de diplomați veniți la Beijing, care solicitaseră anterior o conferință internațională privind reglementarea conflictului din Orientul Mijlociu. Beijingul, care a cerut anterior un armistițiu în Fâșia Gaza, a declarat că discuțiile cu diplomații arabi și musulmani au ca scop „promovarea detensionării conflictului palestino-israelian, protejarea civililor și o soluție justă a problemei palestiniene”, transmite BBC.

Administrația președintelui american Joe Biden consideră că premierul Israelului Benjamin Netanyahu va fi de acord să lase Autoritatea Națională Palestiniană să conducă și să administreze Fâșia Gaza după distrugerea grupării Hamas, scrie Haaretz citând oficiali americani și israelieni. Potrivit acestora, atitudinea Israelului față de Autoritatea Palestiniană a președintelui Mahmoud Abbas care controlează Cisiordania se va atenua dacă aceasta va înceta să se opună Israelului la nivel internațional și va pune capăt unui sistem controversat de plăți pentru ucigașii condamnați care-și ispășesc pedeapsa în închisorile israeliene. Deși Israelul se opune în mod public unui plan care ar presupune preluarea controlului asupra Fâșiei Gaza de către Autoritatea Palestiniană, oficialii americani au declarat pentru Haaretz că guvernul de la Tel Aviv nu a prezentat nicio soluție alternativă pentru administrarea postbelică a enclavei. Publicația israeliană subliniază că principalele state arabe, inclusiv țările din Golf cu care Israelul dorește să-și îmbunătățească relațiile, susțin opțiunea în care Cisiordania și Fâșia Gaza ar fi guvernate de Autoritatea Palestiniană.

Viitorul generațiilor următoare depinde de implicarea Statelor Unite în soluționarea crizei din Orientul Mijlociu și conflictului militar ruso-ucrainean, semnalează The Washington Post. ”Atât Putin, cât și Hamas, luptă pentru a șterge de pe hartă o democrație vecină. La fel, atât Putin, cât și Hamas, speră să destabilizeze situația regională și să profite de dezordinea creată, scrie The Washington Post. Potrivit publicației, America nu poate și nu va lăsa să se întâmple asta în primul rând pentru că-i este amenințată propria securitate națională. ”Două războaie mondiale au arătat că atunci când agresiunea din Europa rămâne fără răspuns, criza nu se stinge de la sine și atrage America să se implice direct. De aceea, angajamentul Statelor Unite de a sprijini Ucraina împotriva agresiunii militare ruse este o investiție în propria lor securitate și previne extinderea conflictului, conchide The Washington Post.

Între timp, liderii Congresului american depun eforturi pentru aprobarea ajutorului suplimentar pentru Ucraina și Israel până la Craciun, titrează NBCNews citând surse din Senat. Publicația americană scrie că este un termen destul de ambițios amintind că proiectul de lege trebuie adoptat de ambele Camere ale Congresului. În aceste condiții, proiectul ar trebui promovat în Camera superioară dominată de senatorii democrați și unde există un consens bipartizan pentru a sprijini Ucraina și Israelul. În schimb, dacă proiectul de lege este întocmit, așa cum se întâmplă de obicei, de Camera inferioară - Camera Reprezentanților - dominată de republicani, luarea unei decizii ar putea eșua din nou, semnalează NBCnews.

Mai multe publicații internaționale scot în evidență primul rezultat notabil al armatei ucrainene de la începutul contraofensivei declanșate în luna iunie a acestui an. The Independent relatează citând reprezentanți ai forțelor armate de la Kiev, potrivit cărora trupele ruse au fost împinse cu până la opt kilometri în spatele liniei frontului din regiunea Herson, pe malul estic al fluviului Nipru. Această zonă a liniei frontului nu a suferit schimbări după ce Rusia și-a retras trupele de pe malul vestic în luna noiembrie a anului trecut, notează The Independent.

Citește mai mult