Externe

Șeful Pentagonului, Lloyd Ostin, se află la Kiev

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit luni la Kiev într-o vizită neanunțată în avans, cu scopul de a asigura Ucraina că sprijinul SUA în fața invaziei Rusiei va continua, relatează AFP.

Twitter
Sursa: Twitter

SUA au oferit Ucrainei zeci de miliarde de dolari ca ajutor de la începutul războiului, în februarie 2022, și au promis în repetate rânduri că vor sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar, însă acest angajament este subminat de opoziția tot mai mare a unor politicieni republicani.

Lloyd Austin se află la Kiev "pentru a se întâlni cu liderii ucraineni și pentru a consolida sprijinul de neclintit al Statelor Unite pentru lupta Ucrainei pentru libertate", a precizat Pentagonul într-un comunicat despre această vizită, care nu a fost anunțată în prealabil din motive de securitate.

Potrivit aceleiași surse, oficialul va sublinia "angajamentul continuu al Statelor Unite de a oferi Ucrainei asistența de securitate de care are nevoie pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești".

Deplasarea la Kiev - cu trenul din Polonia - este a doua pentru șeful Pentagonului de când Rusia și-a lansat invazia sa la scară largă.

Washingtonul este de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Kiev, iar o reducere a ajutorului american ar fi o lovitură majoră pentru Ucraina și pentru eforturile sale de a elibera sudul și estul ocupat al țării.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult