Economic

Victor Parlicov: „În România costurile de stocare a gazelor naturale sunt de 6 ori mai mari decât în Ucraina”

Cea mai mare parte din gazele naturale stocate anterior sunt în depozitele din Ucraina, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în emisiunea „360 de grade” de la postul nostru de radio. Potrivit oficialului, în România costurile de stocare sunt de 6 ori mai mari. Totodată, Victor Parlicov a precizat că rezervele existente ar putea să ne ajungă până în luna martie, însă deocamdată nu sunt premise ca prețul la gazele naturale să fie mai mic pentru consumatorii finali.

Republica Moldova este mai pregătită ca niciodată de sezonul rece, a declarat ministrul Energiei Victor Parlicov. Totodată, acesta a precizat că, deocamdată, nu există premise ca tariful la gazele naturale să fie micșorat. Totuși, pe parcursul sezonului actual de încălzire prețul va fi unul stabil, indiferent de situația de pe piața internațională. Ministrul Energiei a mai subliniat că țara noastră stochează gazele naturale cumpărate anterior în România și Ucraina.

„Stocurile comerciale sunt în Ucraina. Noi mai avem stocuri de securitate care sunt împărțite între Ucraina și România. Astfel, din cei 650 de milioane, un procent foarte mic sau în jur de 20 de milioane de metri cubi de gaze naturale sunt în România, restul fiind în Ucraina. În România există două constrângeri. Prima este că în perioada de iarnă viteza cu care poți extrage gaze naturale din depozite este limitată, respectiv, dacă am stoca toate rezervele de securitate doar în România, nu am putea asigura că întregul volum necesar să fie extras fizic de acolo. A doua problemă este că în România este mai scump de 5-6 ori decât în Ucraina.”, a declarat Victor Parlicov în emisiunea „360 de grade”.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov a precizat că Republica Moldova are în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale, rezerve care ar urma să fie suficiente până în luna martie.

În sezonul rece precedent consumatorii din dreapta Nistrului au utilizat aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze. Precizăm că, Republica Moldova a început să cumpere în avans gaze naturale și să le stocheze în depozitele din România și Ucraina, după ce în octombrie anul trecut Rusia a redus volumul livrărilor către țara noastră.

Tariful pentru consumatorii casnici este în prezent de 18 lei și 6 bani per metru cub, cu TVA inclus.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult