Externe

Aderarea României și a Bulgariei la Schengen, inclusă pe ordinea de zi provizorie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne

Aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen este inclusă pe ordinea de zi provizorie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 4-5 decembrie, scrie Digi24.

Potrivit sursei, există însă o mențiune care precizează că este un subiect „posibil” de discuție. Surse guvernamentale susțin că „România va lua cea mai bună decizie” dacă va cere Spaniei, care deține președinția Uniunii Europene, să mențină sau să scoată punctul de pe ordinea de zi, în cazul în care nu vor fi convinse cele două țări care se opun prin veto, Austria și Țările de Jos.

Anterior, într-o postare pe Facebook, premierul român, Marcel Ciolacu, spunea că „va face tot ce îi stă în putință” pentru a convinge actualul Guvern din Țările de Jos, dar și pe cel de dreapta din Austria, care au blocat aderarea României la zona de liberă circulație, de dreptul României de a fi în Schengen.

Aflat săptămâna trecută într-o vizită la Chișinău, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a declarat că decizia guvernului țării sale, de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, este greșită și speră că Executivul țării sale va revizui această decizie.

Citește mai mult