Externe

Opoziția din Albania a pornit un incendiu în parlament pentru a bloca dezbaterea bugetului

Parlamentul albanez și-a întrerupt, luni, o dezbatere după ce mai mulți deputați ai opoziției de dreapta au provocat un mic incendiu aruncând fumigene în sala de plen pentru a bloca dezbaterea bugetului pentru anul viitor, pe care opoziția îl descrie drept o „hoție” a actualei puteri social-democrate, relatează agențiile Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Deputați membri ai Partidului Democrat (n. red. - de dreapta) au lansat aproximativ zece fumigene care au declanșat incendiul stins rapid de personalul de securitate, care a folosit apa din sticlele găsite în sală. Incidentul s-a produs în timp ce președinta Camerei Deputaților, Lindita Nikolla, a deschis dezbaterea asupra proiectului de buget pentru anul viitor prezentat de guvernul condus de Partidul Socialist al premierului Edi Rama.

Înaintea dezbaterii a avut loc și o altercație fizică între gărzile de securitate ale Parlamentului și mai mulți deputați susținători ai fostului premier de dreapta Sali Berisha, în prezent parlamentar. În ciuda tensiunilor și fumului din sală, majoritatea de stânga a aprobat bugetul în primă lectură, după care ședința parlamentului a fost întreruptă.

Berisha a susținut acțiunea colegilor săi de partid pentru a împiedica ceea ce el a descris drept „cea mai mare hoție din istoria” Albaniei.

Fumigenele sunt „un instrument care a incendiat procedura neconstituțională a acestui guvern al hoților”, a mai spus fostul premier. De partea sa, președinta legislativului a acuzat opoziția că încearcă să împiedice discutarea „creșterii salariilor, a pensiilor și a plății datoriilor”.

Nu este prima dată când opoziția recurge la bombe fumigene pentru a obstrucționa activitatea parlamentului de la Tirana. Opoziția de dreapta îi acuză pe mai mulți membri ai guvernului social-democrat de corupție, respectiv fraude și deturnări de fonduri, și cere în zadar de un an lansarea unei anchete parlamentare cu privire la acestea.

Conservatorii le reproșează celor de la putere că împiedică declanșarea unei asemenea investigații, motiv pentru care în ultimele săptămâni au mai recurs în plenul parlamentului la acțiuni similare celei de luni. Fostul premier, Sali Berisha, este la rândul său investigat pentru presupuse fapte de corupție și are interdicție de a părăsi țara.

Citește mai mult