Revista presei: Impactul alegerilor locale generale asupra următoarelor cicluri electorale
Alegerile locale generale sunt, firește, subiectul cel mai comentat în presa națională, care analizează cine sunt învingătorii, dar și perdanții scrutinului, ce impact vor avea rezultatele acestuia asupra următoarelor cicluri electorale și ce lecțiile de învățat are partidul guvernării, aparent, victorios în urma localelor. Detalii în revista presei pregătită de Alla Ceapai.

Într-un podcast la Europa Liberă, analistul politic Anatol Țăranu apreciază că partidul de guvernământ și-a consolidat victoria în urma turului doi al alegerilor locale. PAS s-a ales cu 291 de primari, dublu față de principalul rival, PSRM, dar nu a câștigat nicio primărie de municipiu, iar acest lucru înseamnă dificultăți la orizont pentru că votul în localitățile mari poartă un caracter politic, iar rezultatul sugerează încotro se vor îndrepta alegătorii în perioada următoare. Partidul de guvernământ trebuie să învețe lecția de la Ungheni - singurul municipiu unde s-a bătut în turul doi, dar unde s-au coalizat împotriva sa toate celelalte partide prezente, de la PSRM, de orientare pro-rusă, până la CUB, partid pro-occidental. Este un semnal îngrijorător, care trebuie să-i facă pe liderii PAS să-și reconsidere strategiile în raport cu aliații lor pro-europeni, spune Țăranu, avertizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, partida pro-europeană ar putea pierde viitoarele alegeri naționale. Deși PSRM a pierdut un mare număr de primari și se află pe un distant loc doi, Țăranu observă că partidele pro-ruse au acumulat suficiente voturi la locale pentru a putea construi alianțe în numeroase consilii raionale.
Editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, notează și el că turul doi al alegerilor locale nu a schimbat în mod radical rezultatele de după primul tur, PAS menținându-se pe primul loc, cu cel mai mare număr de primari aleși, inclusiv în două centre raionale, Călărași și Nisporeni. A ratat însă municipiul Ungheni, unde candidatul PAS, care obținuse în primul tur cel mai mare număr de voturi, a fost învins de independentul, Vitalie Vrabie, susținut de PSRM, CUB, PLDM... Acest caz scoate în relief o problemă tot mai acută în relațiile PAS cu partidele proeuropene, care îl acuză de aroganță și monopolism, refuzând până acum chemările lor la conlucrare. Să sperăm că supărarea unor lideri proeuropeni nu îi va orbi prea tare, așa încât să-și piardă rațiunea și să dea curs chemărilor lui Dodon de a forma un front comun, partidele proruse cu cele proeuropene, împotriva PAS. Și primul, și cel de-al doilea tur au demonstrat că în alegerile locale contează în primul rând candidatul, profesionismul său, capacitățile administrative, încrederea de care se bucură din partea cetățenilor, apoi culoarea sa politică, mai notează Negru.
Într-o emisiune la TV8 analistul politic Igor Boțan notează că în urma localelor partidul de guvernământ PAS și-a îmbunătățit vizibil pozițiile la nivel local reușind aproape că să-și dubleze numărul de mandate obținute comparativ cu precedentul scrutin local, la care a participat în cadrul blocului ACUM. Deși a câștigat cele mai multe primării, PAS nu a reușit să obțină o majoritate detașată în niciun raion, deși în multe din ele a obținut locul întâi la nivel de consilii, afirmă analistul. De cealaltă parte, PSRM a pierdut cam o pătrime din mandate de primari, observă Igor Boțan. Cel mai trist pentru ei este că au pierdut aproape jumătate din primarii din Găgăuzia și o treime din Taraclia, zone care, tradițional, votau socialiștii. Acest lucru ar trebui să-i alerteze, afirmă Botan. Potrivit lui, un scor bul la alegeri l-a avut PSDE, fostul PDM.
Radio Chișinău îl citează pe analistul politic Ion Tăbârță, care notează că alegerile locale au avut mai mult un caracter politic, fiind dictate de contextul geopolitic foarte important pentru Republica Moldova, în perspectiva aderării la UE. Rezultatele alegerilor nu sunt nici foarte fericite pentru partidul de guvernare, pro-european, dar nici catastrofale, așa cum încearcă să-le prezinte partidele de stânga. Oricum aceste rezultate trebuie să dea de gândit, în perspectiva alegerilor prezidențiale și în special a celor parlamentare din 2025, care sunt cruciale și pentru parcursul european al țării. PAS și celelalte partide pro-europene autentice trebuie să-și fortifice eforturile ca să identifice o strategie cât mai bună pentru următoarele runde electorale, afirmă analistul.
TVR Moldova publică opinia analistului politic Mihai Isac pentru care alegerile locale au arătat o dată în plus necesitatea unei reforme administrative clare în Republica Moldova. Sunt prea multe primării, localități care nu își permit să întrețină aparatul administrativ. Cât despre rezultatele scrutinului, analistul spune că acestea trebuie să fie un duș rece pentru PAS și un moment în care partidul de la guvernare să-și reseteze dialogul cu alte forțe pro-europene. Iar primul test al eventualii colaborări a forțelor pro-europene va fi formarea alianțelor la nivel local. PAS trebuie să înțeleagă că nu este singurul partid pro-european, există un electorat pro-european care nu mai votează PAS, nu mai suntem în perioada când Maia Sandu a fost locomotiva partidului și l-a adus sus. Politica este arta compromisului, precizează analistul. Experta de la București, Angela Grămadă, crede că PAS a obținut mai mult decât spera, dar în același timp partidul guvernării a fost taxat - lucru foarte evident pentru un partid care încearcă să implementeze reforme dure și să aducă țara pe o anumită traiectorie de politică externă. Experta mai crede că PAS nu a învățat lecția comunicării, deși i s-a sugerat că o comunicare strategică poate să aducă puncte în campania electorală.
Într-un comentariu pentru Moldova 1, șeful misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Nicolae Panfil, apreciază că, în pofida celor peste 120 de incidente semnalate de observatori în ziua votării, alegerile au fost bine organizate, s-au desfășurat, în general, în liniște și fără situații ieșite din comun. Cele mai frecvente incidente - prezența neautorizată a persoanelor în secțiile de vot sau în preajma acestora și fotografierea buletinelor de vot – au fost constatate și în primul tur. Expertul precizează că în cel de-al doilea tur, care a implicat mai puțini candidați și localități, numărul incidentelor a fost de circa zece ori mai mic față de cel din primul tur.
Printre alte subiecte în vizorul presei este noua rundă de negocieri a fermierilor cu ministrul Agriculturii care, potrivit ProTV Chișinău, s-a încheiat fără rezultate, iar agricultorii nu renunță la ideea de a protesta cu tehnica agricolă în centrul capitalei. Fermierii cer impunerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori invocând că sunt în prag de faliment. Am avut o mare speranță că discuțiile vor avea un alt rezultat, dar batem pasul pe loc, nu există voință pentru a întreprinde masurile strict necesare acum pentru a salva agricultorii, afirmă Ion Plămădeală, președintele Asociației Forța Fermierilor. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea susține că introducerea moratoriului la calcularea penalităților nu este posibilă, deoarece nu exista pârghii legale de a face acest lucru, însă ministrul dă asigurări că sunt analizate alte soluții, care se pot încadra în limitele legii.
Jurnal.md relatează că Uniunea Europeană oferă un sprijin financiar deosebit de însemnat pentru Republica Moldova, în special de când în fruntea țării se află o conducere pro-europeană. Totuși, mulți cetățeni se întreabă tot mai frecvent unde sunt utilizați acești bani, în contextul în care aceștia nu resimt o îmbunătățire vizibilă a calității vieții lor. Fosta prim-ministră a Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, spune că o parte din bani a fost direcționată pentru atenuarea efectelor multiplelor crize care au lovit Republica Moldova, inclusiv în compensarea facturilor la energie. O altă parte a fondurilor europene a fost investită în proiecte costisitoare de infrastructură și dezvoltare regională, ale căror efecte pozitive nu pot fi observate imediat în buzunarul cetățenilor, ci doar în perspectivă îndelungată. Gavrilița afirmă că deși poate insuficient și veniturile oamenilor au crescut în ultima perioadă. Dar constată că totuși, în toată această perioadă, în special de la izbucnirea războiului în Ucraina, emergența crizei energetice și creșterii inflației, asistența financiară provenită de la partenerii europeni a fost folosită, în cea mai mare parte a cazurilor, pentru atenuarea efectelor crizelor multiple care au afectat economia încă firavă a Republicii Moldova.
Agora.md publică lista, confirmată de ministerul de Externe, a celor 11 deputați ai fracțiunii parlamentare PAS care au primit interdicția de a călători în Rusia pe motiv că autoritățile de la Chișinău ar „persecuta” presa de limbă rusă. Lista este compusă din: Viorel Barda, Adrian Belîi, Larisa Voloh, Vitalie Gavrouc, Maria Gonța, Liliana Grosu, Natalia Davidovici, Alina Dandara, Dorian Istratii, Mariana Cușnir, Mihail Leahu. Consilierul pe comunicare al ministrului de Externe, Igor Zaharov, precizează că indiferent de ce va face Rusia, autoritățile de la Chișinău vor continua să lupte cu dezinformarea. Ne angajăm să continuăm să protejăm spațiul nostru informațional împotriva oricărei ingerințe externe și să menținem o poziție fermă împotriva dezinformării, atacurilor hibride și încercărilor de destabilizare a țării noastre, a declarat Igor Zaharov.
TV Nord din Bălți prezintă istoria Victoriei Rusu care face zilnic naveta de la Glodeni la Bălți, unde lucrează medic pediatru. După rezidențiat a decis să meargă în raionul de baștină, Glodeni, iar după doi ani a primit propunere din partea administrației spitalului din Bălți ca să muncească aici. Îmi este foarte greu să fac naveta, uneori ajung foarte târziu acasă, mă simt vinovată față de copiii mei, dar cumva știu că asta este pentru binele lor, mărturisește ea. Medicina este mai mult decât o meserie pentru Victoria Rusu. Ea spune că nu va ezita niciodată să ajute un pacient chiar și după orele de muncă sau atunci când petrece timpul cu proprii ei copii. Să fii medic pediatru, înseamnă mult mai mult, unii copii cresc împreună cu medic pediatru și la un moment dat, devii ca un membru al familiei, spune medicul.