Economic

Directorul adjunct al AIPA: Ajutorul alocat de Guvern în valoare de 200 de milioane de lei a fost debursat în conturile fermierilor

Ajutorul alocat de Guvern în valoare de 200 de milioane de lei a ajuns în conturile celor 2161 de fermieri micro și mici. Seara trecută au fost făcute toate demersurile în acest sens, a declarat directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Diana Coșalîc, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Potrivit acesteia, banii îi vor ajuta pe fermieri să-și micșoreze costurile de producere, să prelucreze și să pregătească terenul pentru perioada imediat următoare și să-și îmbunătățească situația financiară. Totodată, experții în agrobusiness precizează că pentru a ajuta agricultorii este nevoie de soluții de lungă durată.

Angajații Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au autorizat primele alocări din ajutorul de 200 de milioane de lei încă pe 17 noiembrie pentru a ajunge cât mai repede în conturile fermierilor, iar ieri au fost plătite toate sumele, a declarat directorul adjunct al AIPA, Diana Coșalîc.

„Când s-a elaborat proiectul de hotărâre, a fost principiul de bază să nu admitem ducerea la insolvabilitate a fermierilor. Din acest motiv, au fost identificate sursele financiare din partea Guvernului pentru a fi alocate celor mai vulnerabili, și anume fermierilor din categoria micro și mici. Această povară i-a afectat foarte mult, iar aceste surse ar putea să le îmbunătățească situația financiară și să le permită să lucreze terenurile în anul curent și anul viitor”, a declarat Diana Coșalîc.

Expertul agrobusiness Andrei Zbancă a precizat că, anul trecut, agricultorii din țara noastră au trecut prin multiple crize ce i-au afectat substanțial. Acesta mai precizează că este nevoie de o strategie de lungă durată, pentru a ajuta fermierii din țară să își dezvolte durabil afaceriile.

„Orice ajutor sau intervenție din partea statului este binevenit. Însă orice ajutor rezolvă problemele de moment. Cea mai mare problemă este că acest ajutor este menit doar pentru a suporta șocurile, dar ce facem pentru dezvoltarea durabilă și cum ajutăm noi fermierii să se dezvolte durabil? Majoritatea sectoarelor sunt dezorganizate, parteneriatele sau colaborările pur și simplu lipsesc. Majoritatea agricultorilor lucrează ad hoc”, spune Andrei Zbancă.

Amintim că decizia de a aloca 200 de milioane de lei pentru subvenționarea suplimentară a agricultorilor afectati de crizele din 2022 a fost luată de Guvern la mijlocul lunii august. De acest ajutor vor beneficia 2161 de fermieri. Dintre aceștia, 1706 se califică în categoria fermierilor micro și 455 - în cea a fermierilor mici, iar suprafața totală stabilită pe țară, de la care se calculează cuantumul ajutorului financiar, constituie 161 de mii de hectare, însămânțate cu culturi de prima grupă, cum ar fi grâu, orz și ovăz.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult