FOTO // Reportaj din Chioselia Rusă, localitatea unde la vot s-au prezentat doar 2 alegători
În localitatea Chioselia Rusă, amplasată la aproximativ 130 de km, în direcția sud-vest de Chișinău, din UTA Găgăuzia, locuiesc 750 de cetățeni. Este un sat ca majoritatea din Republica Moldova - cu gospodării părăsite și drumuri aproape inexistente. Cu excepția unei porțiuni de aproximativ 2 km, în centrul satului și un teren de joacă pentru copii, construite cu puțin timp înainte de alegeri. Potrivit primarului Gheorghe Gospodinov, banii au fost alocați de un investitor din Turcia, prin intermediul unei companii turcești.
La Chioselia Rusă a fost înregistrat un singur candidat la funcția de primar - actualul edil - din partea Partidului Șansă și două liste de consilieri - una de la aceeași formațiune și alta de la Partidul Comuniștilor, care avea însă doar cinci candidați, insuficient pentru validarea mandatelor în consiliul local. Prin decizia Comisiei Situații Excepționale din 3 noiembrie, candidații Partidului Șansă au fost scoși din cursa electorală.
În aceste condiții, locuitorii au boicotat alegerile. La urne s-au prezentat 2 persoane din cei aproximativ 600 de alegători înscriși în liste, în condițiile în care aici votau, de obicei, între 300 și 350 de cetățeni. Unii spun că nu s-au prezentat la urne, în semn de protest, pentru că a fost scos din listă primarul, în care aveau încredere, alții susțin că ar fi mers la votare dacă aveau alternativă.
*„Oamenii nu sunt mulțumiți pentru că l-au înlăturat pe primar din cursă. Unde să meargă, pe cine să voteze? Noi am vrut să votăm pentru primarul nostru. El lucrează de mulți ani și este un primar bun. Satul nostru este mic. Trebuia să existe o alternativă. ”, au afirmat localnicii.
Gheorghe Gospodinov, care are patru mandate de primar în spate, susține că într-o localitate mică precum Chioselia Rusă, la alegerile locale cetățenii votează pentru un lider în care au încredere, și mai puțin pentru partide.
*„Lucrez din 2007 , sunt la al patrulea mandat, iar împreună cu echipa am lucrat pentru a face viața sătească cât de cât orășenească. Să avem și noi condiții europeni cu gaz, apeduct, canalizare, iluminare stradală și drumuri. Mulți ne-au promis că ne vor repara și drumul de intrare în localitate dar și cele din sat, dar am rămas doar cu promisiunile. Acum înainte de alegeri am reușit să reparăm 2 km de drum pe strada Pobeda, una principală din sat. Am candidat la alegerile din 5 noiembrie din partea Partidului Șansă deoarece ei au promis că ne ajută și nea-u ajutat, au construit un teren de joacă pentru copii. Eu cred că cetățenii nu s-au prezentat la vot pentru că am fost scos din cursă și posibil ei au incredere în mine și în echipa de consilieri, astfel îmi explic neprezența lor. Într-o localitate mică precum este Chioselia Rusă oamenii la alegerile locale de obicei votează pentru candidatul în care au încredere, mai puțin contează de la ce partid este”, a explicat actualul primar. Totodată, acesta a menționat că la următorul scrutin intenționează să candideze independent.
Cele două persoane care au mers la votare pe 19 noiembrie sunt Tatiana Clicova și Vera Macovețcaia, mamă și fiica. Acestea spun că le pasă de viitorul localității și își doresc o schimbare.
„Am fost la votare, am votat pentru consilieri. Primarul nu e o persoană rea, nu știu ce să zic... Dar la unii le-a dat mai mult ajutor nu și nouă, deși fiica are patru copii, ginerele muncește peste hotare casă reușim, iar tatăl este de 90 de ani” , a afirmat Tatiana Clicova.
„Ne pasă de soarta micului nostru sat abandonat. E timpul pentru o schimbare, în satul nostru. Este timpul să observăm pe toată lumea din sat, nu doar pe unii oameni. Se pare că unii au stea în frunte, iar alții nu sunt oameni. Toată lumea trebuie să fie remarcată”, a explicat Vera Macovețcaia prezența la vot.
Din start era clar că nu vor fi validate alegerile din Chioselia- Rusă, a explicat pentru Radio Moldova expertul Promo-Lex, Nicolae Panfil. Totodată, el menționează că CEC era obligat să le organizeze, așa cum prevede Codul electoral.
*„Așa cum pe listele consilierilor erau doar 5 candidați, din start era clar că aceste alegeri nu vor fi validate, Conform legislației în vigoare, consiliul local este legal constituit dacă sunt validate mandatele a cel puțin două treimi din numărul de consilieri stabiliți prin hotărârea organului electoral. Astfel din numărul total de 9, este necesar cel puțin șase consilieri să fie aleși potrivit legislației electorale. Totodată Codul Electoral prevede ca timp de două săptămâni să fie desfășurate alegeri locale noi”**, a precizat expertul.
La Chioselia Rusă vor fi organizate alegeri locale parțiale pentru funcția de primar pe 19 mai 2024, potrivit deciziei adoptate ieri de Comisia Electorală Centrală. Tot în aceeași zi, cetățenii vor vota și pentru alegerea membrilor consiliilor sătești.
De rând cu Chioselia Rusă și în localitățile Cotovscoe din autonomia găgăuză și în satul Cairaclia din raionul Taraclia vor fi organizate alegeri pentru o nouă componență a consiliilor sătești.
În localitatea Aluatu, raionul Taraclia, unde la 5 noiembrie a fost înregistrată prezență redusă la vot, iar la 19 noiembrie niciun candidat nu a acumulat majoritatea voturilor, va fi organizat turul doi.
Precizăm că, în total în opt localități din Republica Moldova au fost invalidate alegerile din 5 noiembrie din cauza prezenței reduse.