Corespondență Bruxelles//Afinități electrice: rețeaua europeană ENTSO-E primește Moldelectrica ca membru observator
Republica Moldova a devenit membru al rețelei operatorilor europeni de energie electrică ENTSO-E. Astăzi, țara a primit statutul de observator (pe care Ucraina îl avea deja). Într-o ceremonie oficială la Bruxelles, unde se află sediul rețelei operatorilor europeni de energie, ENTSO-E, Moldelectrica a fost primită ca cel mai nou membru observator. După sincronizarea reușită a Sistemului Energetic Continental European cu rețelele moldovenești și ucrainene, pe 16 martie 2022, semnarea astăzi a Acordului de Membru al Observatorului marchează un moment semnificativ în evoluția parteneriatului dintre Moldelectrica și furnizorii de energie electrică din ENTSO- E.
Comunitatea OTS-urilor europene formată din ENTSO-E operează în spiritul unei responsabilități comune, unite în asigurarea furnizării continue de energie electrică în toată Europa.
Salutând primirea Moldelectrica, președintele ENTSO-E, Zbyněk Boldiš, și-a exprimat entuziasmul, declarând:
„În numele tuturor membrilor ENTSO-E, sunt încântat să salut Moldelectrica în asociația europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică. Acest acord oficializează sprijinul și solidaritatea noastră cu Moldelectrica și este o recunoaștere a eforturilor sale de a menține stabilitatea sistemului de transport de energie al Republicii Moldova în circumstanțe dificile. Anticipăm o colaborare semnificativă și sărbătorim o piatră de hotar importantă în istoria Asociației noastre cu Moldelectrica în calitate de Membru Observator.”
Sergiu Aparatu, Director General Interimar Moldelectrica, a spus la rândul său: „A deveni Membru Observator al ENTSO-E este o sursă de mândrie pentru noi. În calitatea de Membru Observator, Moldelectrica așteaptă cu nerăbdare să construim o colaborare durabilă și reciproc avantajoasă cu ENTSO-E.”
La nivel regional, Chișinăul cooperează deja cu Ucraina în chestiunea tehnicilor de stocare a gazului.
Pe 20 iunie 2023, Operatorii de Sistem de Transport (OST) din Europa au decis să majoreze limita capacității comerciale de energie electrică trimisă către Ucraina și Moldova la 1.200 megawați (MW), ceea ce reprezintă o creștere cu 150 MW față de nivelul anterior.
Autor: DAN ALEXE