Social

Expert: Prezența la vot la alegerile locale din Republica Moldova, cea mai scăzută din ultimii ani

Prezența la vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie a fost cea mai scăzută, după cea din 2007, a declarat expertul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la dezbaterea publică organizată de IPN „Calitatea clasei politice și profilul alegătorului la nivel local”.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, aceasta se datorează și faptului că moldovenii din diasporă nu participă la alegerile locale. La rândul său, expertul în probleme de populație și demografie, Valeriu Sainsus, a menționat că ar trebui să fie luat în calcul și aspectul demografic.

Prezența scăzută la alegerile din 5 noiembrie s-a atestat pe toate segmentele de vârstă, dar în special în rândul tinerilor, a precizat expertul Veaceslav Ioniță.

„La alegerile locale, de regulă, prezența este mai slabă ca la alegerile parlamentare, cu 20%., dar parțial se explică prin faptul că nu votează diaspora, chiar dacă excludem diaspora, cei care sunt în țară, la alegerile locale vin, mai slab ca la alegerile parlamentare. Este alogic, din simplu motiv că primarul și consiliul local este autoritatea care este cea mai aproape de cetățean”, a menționat Veaceslav Ioniță.

La rândul său, specialistul în demografie, Valeriu Sainsus, a menționat că interesul cetățenilor este mai mare pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, deoarece anume de autoritățile centrale depinde bunăstarea și dezvoltarea țării.

„Populația îmbătrânește și se atinge vârsta medie de 50 de ani. Interesul vine, de fiecare dată din partea oamenilor mai învârstă, ei așteaptă ca bunăstarea să le vină în contextul în care se formează o nouă putere”, a afirmat Valeriu Sainsus.

Precizăm că, în primul tur al scrutinului, la 5 noiembrie, prezența la vot a fost de 41.41 la sută, iar în turul doi, desfășurat la 19 noiembrie, 36.73%.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult