Externe

Salariile medii anuale în Uniunea Europeană: de la circa 13 mii de euro în Bulgaria la 73 de mii de euro în Islanda

Legislația muncii a UE este considerată una dintre cele mai stricte. Aceasta pune un accent deosebit pe condițiile de muncă și pe drepturile lucrătorilor, pe combaterea discriminării și pe securitatea locului de muncă. Cu toate acestea, când vine vorba de salarii, există variații între țările comunității. Au impact diverși factori: starea economiei și a pieței muncii, inflația, nivelul cererii și așa mai departe. Potrivit Eurostat, în 2022, salariul mediu anual a variat de la 73.642 de euro în Islanda, până la 24.067 de euro în Grecia și 12.923 de mii în Bulgaria, scrie Euronews.

Cele mai bine plătite țări în 2022 au fost Islanda (73.642 EUR), Luxemburg (72.529 EUR), Elveția (67.605 EUR), Belgia (63.758 EUR) și Danemarca (59.405 EUR), în timp ce cei mai mici plătitori au fost Grecia (24.067 EUR), Slovacia ( 24.337 EUR), Ungaria (26.376 EUR), Portugalia (29.540 EUR) și Cehia (30.967 EUR).

Potrivit Eurostat, costul mediu orar al forței de muncă în UE a fost de 30,5 EUR. Salariile medii anuale pentru angajații singuri fără copii au fost de 26.136 EUR. Cuplurile care lucrează cu doi copii înregistrează o medie de 55.573 EUR anual.

Muncitorii sunt cel mai puțin plătiți în Bulgaria (12.923 euro), România (14.500 euro), Croația (17.842 euro), Ungaria (18.274 euro) și Polonia (18.114 euro).

Eurostat notează în acest raport că salariul mediu pe oră în Uniunea Europeană a fost de 30,5 euro. Salariul mediu anual pentru muncitorii fără copii a fost de 26.136 de euro. Cuplurile angajate cu doi copii au primit în medie 55.573 EUR pe an.

Diferența de remunerare între femei și bărbați în 2021 a fost de 12,7% în UE, Estonia având cea mai mare față de alte țări din bloc, cu 20,5%. Cea mai mică diferență a fost în Luxemburg - 0,2%. Cu toate acestea, potrivit Comisiei Europene, diferența de remunerare între femei și bărbați a crescut la 13% în 2023 .

În 2020, Comisia Europeană a anunțat o strategie menită să rezolve această problemă până în 2025. Comisia a lansat apoi Directiva privind transparența salariilor, pentru care au fost alocate 6,1 milioane EUR. Acest lucru a permis angajaților să identifice mai ușor cazurile de discriminare în salarizare și a devenit un ghid de acțiune pentru angajatori.

Salariile medii anuale nete au crescut ușor în ultimii ani atât în ​​UE, cât și în zona euro, dar nu atât de mult pe cât s-ar putea aștepta. Acest lucru se datorează în mare parte încetinirii productivității muncii, în special ca urmare a crizei financiare globale.

Care sunt cele mai bine plătite sectoare

Cele mai bine plătite sectoare de ocupare a forței de muncă din Europa sunt finanțele, asigurările, electricitatea, mineritul, tehnologia informației, comerțul cu amănuntul și educația. Cele mai puțin plătite sunt suportul administrativ, afacerile hoteliere și construcțiile.

Dar atunci când se evaluează puterea de cumpărare în diferite țări, trebuie luată în considerare inflația. În ultimii doi ani, majoritatea țărilor UE și SEE au înregistrat o creștere bruscă. Acest lucru s-a datorat în principal pandemiei.

Alte răsturnări geopolitice, cum ar fi războiul ruso-ucrainean, au dus la întârzieri în aprovizionare și au agravat criza energetică. În contextul conflictului dintre Israel și Hamas, situația se poate înrăutăți, prevăd analiștii.

În acest caz, creșterea inflației va duce cel mai probabil la scăderea salariilor și la o creștere a costului vieții. Creșterea salariilor nu ține adesea pasul cu creșterea prețurilor.

De ce sunt salariile atât de mari în Islanda și Luxemburg?

Salariile mari ale Islandei sunt determinate de o mare parte din sectorul privat al țării care se bazează pe contracte colective. Islanda este, de asemenea, una dintre cele mai scumpe țări din lume, cu o inflație persistentă ridicată, ceea ce contribuie și la faptul că muncitorii solicită salarii mai mari. Din martie 2019, au fost semnate 326 de contracte de muncă islandeze, peste 90% din forța de muncă făcând parte dintr-un sindicat.

Sectoarele financiar și bancar formează principala pondere în spatele salariilor atractive din Luxemburg, majoritatea băncilor angajând lucrători cu studii superioare, cu experiență și solicitați. Câțiva dintre aceștia sunt și expatriați.

Luxemburgul își revizuiește, de asemenea, salariul minim social, în comparație cu salariile medii și cu mișcările prețurilor la fiecare doi ani, menținând astfel standardele salariale foarte actualizate. Cu toate acestea, salariile depind în mare măsură de sectoare, divizii ale băncilor, vechime, vârstă, precum și educație și experiență.

Acest lucru poate cauza disparități semnificative, chiar și în cadrul aceluiași sector, în funcție de rolul particular al unui angajat și de titlul postului. Ca atare, salariile medii au rămas mai mult sau mai puțin stabile în Luxemburg din 2015, pe măsură ce productivitatea scade.

Țările cu cele mai mici salarii

Bulgaria se confruntă în prezent cu scăderea salariilor, pe măsură ce un număr tot mai mare de persoane în vârstă de muncă părăsesc țara, deseori plecând în țările vest-europene. Nivelurile scăzute de educație și accesul limitat la formare și consiliere în carieră finanțate de angajator sunt principalele motive pentru care Bulgaria a ocupat primul loc în clasamentul țărilor cu cele mai mici salarii.

Dar autoritățile plănuiesc să majoreze salariul minim la 933 de leve (477 de euro) de anul viitor, comparativ cu 780 de leva (398 de euro).

Un factor negativ pentru România îl reprezintă sindicatele insuficient de eficiente. Economia românească este și ea încă la început, oportunitățile ei sunt încă limitate.

Războiul de independență al Croației de la începutul anilor 1990 a lovit puternic economia țării și a ratat oportunitatea de a-și dezvolta sectoarele economice și financiare atunci când a făcut-o restul Uniunii Europene. După război, guvernul a suportat și costuri uriașe pentru compensare și reconstrucție.

Acest lucru a însemnat că economia Croației de astăzi nu este încă atât de dezvoltată pe cât s-ar putea aștepta. Industriile hoteliere și turistice din țară depind în mare măsură de lucrătorii temporari și sezonieri. Acest lucru a dus la ca salariile să rămână cronic scăzute, deoarece practic nu există nicio presiune pentru a crește salariile în termeni de vechime, sindicalizare și negocieri.

Cu toate acestea, după aderarea la UE, situația se schimbă în bine, iar Croația are acum, printre alte avantaje, o piață a muncii mai spațioasă. În plus, această țară are un cost al vieții destul de scăzut, ceea ce contribuie și la creșterea puterii de cumpărare.

Analiștii numesc costul scăzut al vieții în Ungaria aproape factorul cheie al creșterii slabe a salariilor. Deși acum, când țara se confruntă cu o inflație mai mare, situația poate începe să se schimbe treptat.

Europa unită și salarii diferite: unde plătesc mai bine?

În ceea ce privește Polonia, guvernul a contribuit la limitarea creșterii salariilor și a făcut acest lucru în mod deliberat de câțiva ani. Astfel, Polonia a păstrat eticheta unei țări cu „muncă ieftină”. Deși acest lucru atrage companii străine, este puțin probabil să îmbunătățească viața muncitorului polonez mediu, deoarece salariul său este mult mai mic decât cel al colegilor săi din Europa de Vest.

Cu toate acestea, câștigurile medii sunt doar o parte din imaginea de ansamblu, mai ales când este vorba de o țară sau regiune întreagă. În mod ideal, în timpul cercetării statistice, caracteristicile cantitative ar trebui întotdeauna luate în considerare împreună cu cele calitative. Acesta este singurul mod de a obține cea mai completă imagine.

Astfel, în unele țări, în Polonia de exemplu, respondenții își exprimă satisfacția față de viață, în ciuda salariilor mici din țară.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult