Adunarea Parlamentară ICE // Mihai Popșoi solicită combaterea propagandei ruse
Țările membre ale Inițiativei Central Europene (ICE) trebuie să aibă printre priorități combaterea propagandei din partea Federației Ruse, care reprezintă o amenințare majoră pentru toate țările din regiune, a declarat la reuniunea Adunării pe Dimensiunea Parlamentară a Inițiativei Central Europene, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi.
În opinia sa, propaganda, de cele mai multe ori, divizează societățile noastre.
„În situația în are propaganda are loc scop divizarea societăților noastre trebuie să identificăm un răspuns comun, un efort de cooperare eficientă, să facem schimburi de cunoștințe și experiențe în combaterea și descurajarea acestora la timp. Totodată, trebuie să extindem cooperarea economică și să menținem o comunicare interumană. Republica Moldova a fost și rămâne deschisă pentru cooperare bilaterală și multilaterală în formatul inițiativei central europene. Republica Moldova precum și alte țări din regiune trece prin vremuri dificile, dar cu ajutorul partenerilor internaționali și cu sprijinul solid al cetățenilor vom depăși orice provocare cu acre ne confruntăm”, a menționat Mihai Popșoi.
La rândul său, Secretarul General al Inițiativei Central Europene, Roberto Antonione, a menționat că misiunea acestei platforme de cooperare este să contribuie la o Europă mai puternică, mai durabilă și mai favorabilă incluziunii. Urmează mesajul tradus.
„Obiectivele pe care le are Inițiativa Central Europeană sunt ambițioase. Chiar dacă circumstanțele actuale împiedică implementarea reformelor, trebuie să depunem toate eforturile și să ținem pasul cu schimbările istorice prin care trece întreaga regiune. Inițiativa Central Europeană trebuie să devină o platformă politică valabilă, care să contribuie la stabilizarea situației din regiune, la dezvoltarea economică și progresul social. Pentru aceasta am inițiat și o dezbatere asupra necesității unui multilateralism de consolidare, care ar putea fi benefic pentru a reprezenta mai bine interesul comun al țărilor membre ale Inițiativei”, a menționat Roberto Antonione.
Șefa adjunctă a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Erika Hasznos, a precizat că regiunea se confruntă cu multiple provocări, inclusiv în procesul de integrare europeană, dar cu eforturi comune, acestea ar putea fi depășite. Urmează mesajul tradus.
„Procesul de integrare europeană a țărilor din regiune se derulează în condiții dificile. În situația când Ucraina se confruntă cu agresiunea rusă, autoritățile Republicii Moldova și-au demonstrat angajamentul de a atenua impactul războiului, inclusiv prin găzduirea unui număr mare de refugiați ucraineni. Totodată, a avansat în relațiile cu Uniunea Europeană, în prezent fiind țară candidată pentru aderare, argumentând că împărtășește valorile europene. Pentru aceasta implementează reforme cuprinzătoare în justiție, inclusiv prin evaluarea integrității judecătorilor și procurorilor”, a afirmat Erika Hasznos.
Precizăm că, Republica Moldova, pe parcursul acestui an, a deținut președinția Inițiativei Central Europene al cărei membră este din anul 1996. Săptămâna trecută la Chișinău a avut loc și reuniunea miniștrilor de Externe din țările membre ale Inițiativei.