A fost dat start evaluării candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție
Comisia vetting, creată pentru evaluarea externă, a audiat astăzi primii trei din cei 23 de candidați la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.
Primii trei candidați care s-au prezentat la interviu sunt Sergiu BRIGAI, care anterior a deținut interimatul de procuror adjunct al procurorului-șef al PCCOCS. (Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale).
Al doilea candidat intervievat este Viorica PUICA, transferată temporar la CSJ în mai 2023, împreună cu alți judecători din instanțele inferioare, pentru a debloca activitatea Curții Supreme de Justiție după demisia a 20 din cei 25 de magistrați. Precizăm că, vineri Viorica Puica a fost desemnată judecător la Curtea Constituțională și a dat jurământul.
Al treilea candidat este judecătoarea în funcție la CSJ Aliona MIRON numită în septembrie 2021 de Parlament. Menționăm că din cei 23 de pretendenți, trei activează în calitate de judecători la CSJ.
Comisia Vetting va completa un raport, pe care îl va remite, cu titlu de recomandare Consiliului Superior al Magistraturii care va lua decizia finală, a explicat pentru Radio Moldova, comunicatorul Comisiei de evaluare, Victoria Timuș-Loza.
„Comisia Vetting, constitută din 3 membri naționali și trei internaționali va întocmi un raport cu privire la rezultatele evaluării pentru fiecare candidat în parte. Ulterior CSM va emite o hotărâre motivată, în 30 de zile de la recepționarea raportului Comisiei. Evaluarea va avea loc pe etape respectiv și rezultatele evaluării vor fi anunțate etapizat”, a precizat comunicatorul.
Comisia Veting a fost creată în luna iunie a acestui an, iar până în prezent au fost colectate informațiile despre candidații pentru funcția de judecător la CSJ. Ulterior, Comisia veting, va aprecia și candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care au depus dosarele după data de 1 septembrie 2023. Aceeași comisie va evalua judecătorii din funcții-cheie (președinții și vicepreședinții de instanțe), precum și judecătorii Curților de Apel. Comisia veting își va încheia evaluările până la sfârșitul anului 2025.