Social

Condițiile de utilizare a aditivilor alimentari vor fi revizuite

Normele pentru stabilirea aditivilor permiși pentru folosire în produsele alimentare și condițiile de utilizare a acestora vor fi revizuite, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern. Totodată, lista acestora va fi actualizată și aprobată prin ordin de către ministrul Sănătății, după o verificare minuțioasă, bazată pe dovezi științifice, a subliniat ministra de resort, Ala Nemerenco.

„Scopul proiectului constă în creșterea siguranței alimentare și a nivelului de protecție a sănătății consumatorilor, prin asigurarea punerii pe piață a produselor cu un conținut de aditiv care nu prezintă risc pentru sănătate. Aditivele alimentari reprezintă substanțe care în mod normal nu se consumă ca aliment de sine stătător, dare se adaugă n mod deliberat în prepararea produselor alimentare în diverse scopuri tehnologice”, a afirmat Ala Nemerenco.

Produsele alimentare care își pierd conformitatea odată cu actualizarea listelor aditivelor alimentari și care au fost introduse pe piață în mod legal până la intrarea în vigoare a modificărilor pot fi menținute în circulație până la expirarea termenului de valabilitate al produsului sau până la epuizarea stocurilor.

Potrivit Ministerului Sănătății, consumul de produse alimentare ce depășesc nivelurile maxime admise de aditivi poate afecta sănătatea oamenilor, provocând reacții alergice, afecțiuni respiratorii, probleme de piele, ale sistemului nervos central și celui endocrin.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult