Călătoria unei moldovence în Asia: „În satele de la munte se trăiește foarte greu, dar oamenii sunt fericiți”
Cu trei turiști, un ghid din Republica Moldova și unul din Nepal – așa a început povestea unei călătorii în Asia. Printre ei s-a aflat și Dana Untură care spune că experiența asta îi va rămâne o lecție bună pentru toată viața.
„Călătoria în Nepal a fost prima mea vizită în Asia. Fratele meu mi-a vorbit mult despre această regiune și motivul pentru care ar trebui să merg neapărat acolo. Ești într-o altă parte a globului iar societatea funcționează după alte reguli decât ale noastre. Pentru a cunoaște lumea, este important să te afli în medii total diferite decât cele în care te afli de obicei”, a povestit Dana Untură, într-un interviu pentru Radio Moldova.
„M-a impresionat simplitatea oamenilor de acolo”
Tânăra se documentează mult înainte să plece într-o asemenea călătorie. „Îmi place să știu ceea ce mă așteaptă. M-am documentat bine. Am văzut diferite filmulețe, dar m-am folosit și de cartea „Șapte ani în Tibet”. Mi-a fost de mare ajutor, pentru că Tibet e în apropiere de Nepal. Mergeam ziua și dacă nu înțelegeam ce ascunde o clădire sau alta, seara căutam explicațiile în carte”, mai susține Dana Untură.
Lecția principală pe care i-a dat-o societatea de acolo este să scape de nevoia de control. „E bine să mai lăsăm lucrurile în voia sorții, a Domnului și a Universului. E o filosofie pe care încă o învăț. Pe mine m-a impresionat simplitatea oamenilor. În satele de la munte se trăiește foarte greu, dar oamenii sunt senini și fericiți. E foarte frig. Ei nu fac focul în casă și acceptă condițiile în care trăiesc. Nu am simțit răutate din partea lor. O să încerc să țin cont de înțelepciunea asta budistă – că totu-i trecător. Dacă astăzi e o zi mai complicată, mâine va fi mai bine”, spune tânăra.
Jungla și provocările la drum lung
Deși studiază mult traseul pe care urmează să-l parcurgă într-o călătorie, întotdeauna apar și greutăți. Cel mai important e ca membrii grupului să aibă același scop și să meargă în aceeași direcție.
„Primele nouă zile mergi doar în sus și devine tot mai greu de respirat la înălțime. Punctul cel mai înalt pe traseu este 5 100 m. Drumeția începe din junglă, apoi peisajul se schimbă și se face toamnă. Când mergi mai sus apare o priveliște de primăvară, iar într-un final vezi iarnă adevărată. Călătoria în Asia mi-a oferit experiența de a mă afla într-un mediu natural. De obicei îmi ia câteva zile să înțeleg unde mă aflu și ce fac. Momentul în care am conștientizat că sunt în Nepal a fost atunci când am ieșit noaptea afară. Cerul era diferit de al nostru. Atunci am înțeles că sunt într-o alta parte a globului și nu acasă” a relatat Dana Untură.
Va mai reveni în Asia. I-a plăcut ceea ce a văzut acolo. Până atunci, Dana Untură își dorește să trăiască și în RM după modelul de viață al oamenilor fericiți pe care i-a cunoscut în Nepal.
Autor: Elena Stegari