Politic

Proiectul de lege privind plățile în numerar a fost scos de pe ordinea de zi. Documentul va fi supus consultărilor suplimentare

Proiectul de lege privind efectuarea decontărilor în numerar va fi propus consultărilor publice în mod repetat, după ce a fost retras de pe ordinea de zi a Parlamentului, la solicitarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Proiectul de lege care prevede efectuarea decontărilor în numerar va afecta creșterea economică a țării dar și nivelul de trai al cetățenilor, dacă va fi votat în formula actuală, a declarat deputatul fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea.

„Cea mai mare sursă de venit sunt cele obținute din salariile neoficiale. Ne referim acum la 13 miliarde de lei care sunt astăzi salarii neoficiale în Republică. Remitențele de peste hotare, care în majoritatea cazurilor tot sunt neoficiale reprezintă în jur de 42 de miliarde de lei. Achitările în numerar reprezintă astăzi peste 70%, deci cu cardul sunt doar 30%. Considerăm că este un proiect de lege care face lobby deschis sectorului bancar”, a declarat Bogdan Țîrdea.

Documentul va fi retras și propus repetat consultărilor publice pentru a fi îmbunătățit, a menționat președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Radu Marian.

„Îl retragem astăzi în numele Comisiei și o să supunem consultărilor suplimentare. Proiectul într-adevăr trebuie îmbunătățit dar, vreau să amintesc că limita de efectuare (n.r. cu referire la plăți) este de 60 de mii de euro. E o sumă destul de mare și proiectul include plafonarea comisioanelor la aceste tranzacții la 0,1%”, a menționat deputatul PAS, Radu Marian.

Inițiativa legislativă privind limitarea decontărilor prevede că persoanele fizice pot efectua achitări în numerar pentru procurarea unui imobil doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii pe economie. De asemenea, în cazul unui mijloc de transport decontările vor fi limitate la 50 de salarii medii lunare pe economie, inclusiv în situația în care achitarea are loc în rate.

Totodată, notarii nu vor autentifica contractele de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile ce depășesc valoarea a 100 salarii medii lunare pe economie prognozate.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult