Președintele executiv al AIR, Dan Nuțiu, la „Zi de Zi”: Interesul companiilor românești de a investi în Republica Moldova crește
Odată cu încheierea războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina vom afla mai exact care vor fi urmările economice, inclusiv pentru Republica Moldova. Dar cu toate acestea, în anul 2023, interesul companiilor românești de a veni pe piața din Republica Moldova a fost foarte mare, a declarat președintele executiv al Asociației Investitorilor din România (AIR) în Republica Moldova, Dan Nuțiu, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
„2024 este anul în care cu toții ne dorim ca acest război să ia sfârșit, să revenim la normal, la normalitate și evident că atunci când această amenințare este îndepărtată vom putea să vedem urmările pe plan economic, inclusiv în Republica Moldova. Interesul pentru a veni și investi în Republica Moldova s-a manifestat din acest an extrem de pregnant. Avem chiar multe companii care intenționează să investească în Republica Moldova, unele dintre ele au făcut și primii pași, dar care sunt pregătite ca anul viitor să vină își aducă aportul la contribuția investițională a României în Republica Moldova”.
Dan Nuțiu a precizat că în țara noastră activează peste 1560 de companii cu capital parțial sau integral românesc.
„Nu cred că există vreun domeniu în care să nu se regăsească investitori și din România în Republica Moldova. Cele mai importante este clar că vom discuta despre domeniile comerțului, industrie ușoară, IT, farmaceutică, financiar bancar și altele (...) Vin companii care să aducă cunoștințe occidentale, să nu uităm că România este membră a UE. Evident că vom oferi condiții de muncă similare celor din Occident.
Principala provocare a investitorilor este exodul populației, din acest considerent, spune președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, principala misiune este stoparea acestui fenomen și convingerea cetățenilor că în Republica Moldova există și prezent și viitor, nu doar trecut.
„La urma urmei, oamenii pleacă pentru a-și găsi un loc de muncă decent, nu pleacă pentru că s-au plictisit. Nu ai cum să te plictisești în Republica Moldova, sunt din 2008 aici și nu am ajuns să cunosc foarte bine și în totalitate R. Moldova.”
Dan Nuțiu s-a referit și la cadrul legal al Republicii Moldova pentru investitorii străini.
„Odată cu primirea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat este evident că angajamentele luate de Republica Moldova sunt cele corecte, sunt cele care îi vor determina să se apropie de Republica Moldova pentru că Republica Moldova este o destinație de investiții. Această platformă pe care o oferă Republica Moldova o face atractivă”.
Precizăm că România este principalul partener economic al Republicii Moldova. Doar anul trecut Republica Moldova, fără regiunea transnistreană, a exportat peste Prut mărfuri în valoare de 1,24 de miliarde de dolari. Este un volum record, de peste șase ori mai mare decât în Federația Rusă, care, până acum 15 ani, era principalul partener comercial și cea mai importantă destinație a exporturilor moldovenești.